Brokolicová omáčka
potřebujeme:
1 větší cibule
2 ks kuřecích prsou
sůl
pepř
oregano
šlehačka
3-4 tavené sýry
tvrdý sýr
brokolice vařená v páře
libovolné těstoviny
postup:
V pánvi osmahneme jednu větší cibuli. Mezitím kuřecí maso osolíme, opepříme a necháme chviličku odstát. Potom zprudka opečeme na rozpáleném oleji, zalijeme smetanou, dochutíme a vmícháme i tavený sýr (rozmícháme ho, čímž se omáčka zahustí). Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a podle toho, jaká hustá je omáčka, přidejte i tvrdý sýr. Pokud je řídká, přidejte více sýra, pokud hustá, přidejte méně a zbytek nechte na ozdobu.Na závěr přidáme brokolici uvařenou v páře, rozebranou na maličké růžičky, jemně zamíchejte a je to. Podáváme s těstovinami, nebo jinou přílohou.
Brokolice zapečená se sýrem a šunkou
potřebujeme:
300 g brokolice rozdělené na růžičky
150-200 g šunky nakrájené na kostičky
200 g nastrouhané nízkotučné mozzarely
5 vajec
50 g najemno nasekané zelené cibulky
Sůl a pepř
postup:
Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 2 minuty. Potom slijeme a necháme chvíli okapat.
Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem. Na dno uložíme kousky brokolice, šunku, strouhaný sýr a zelenou cibulku.
Vejce rozšleháme a ochutíme solí a kořením. Touto směsí zalijeme suroviny na plechu a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.
Brokolicové lívance se sýrem a česnekem
Skvělá večeře nebo rychlý oběd s jednoduchou přípravou a skvělou chutí. Místo brokolice můžeme použít i jinou oblíbenou zeleninu jako květák, cuketu či dýni.
potřebujeme:
1 hlávku brokolice
1 vejce
50 g strouhaného sýra
6 lžic hladké mouky
1 stroužek česneku
1 bílý jogurt
Sůl a pepř podle chuti
Rostlinný olej na smažení
postup:
Brokolici uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout.
Pak brokolici přendáme do větší misky, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem, jogurtem, sýrem, moukou a prolisovaným česnekem. Vznikne nám středně husté těstíčko, které opepříme a osolíme podle chuti.
Z těsta dávkujeme na rozpálenou pánev jednotlivé lívance, které osmažíme z obou stran dozlatova.
Podáváme se zakysanou smetanou nebo oblíbenou omáčkou.
Kuřecí kousky s brokolicí a žampiony
potřebujeme:
300 g kuřecích prsou nakrájených na kostky
250 g brokolice
150 g žampionů
1 středně velkou cibulku nakrájenou nadrobno
2 polévkové lžíce mouky
Na marinádu:
1 stroužek česneku
1/2 lžíce jedlého škrobu (volitelné)
200 ml zeleninového nebo slepičího vývaru
3 lžičky medu
3 lžičky sójové omáčky
20 g čerstvého zázvoru (nebo 1 lžička sušeného)
1,5 lžíce oleje (slunečnice nebo olivový olej)
Sůl, pepř podle chuti
postup:
Kuřecí masíčko osolíme a obalíme v mouce.
Brokolici rozdělíme na růžičky a všechny přísady na marinádu smícháme.
Na pánvi na oleji opražíme dozlatova kuřecí masíčko a pak ho vyjmeme.
Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, brokolici a žampiony. Zalijeme marinádou a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme do pánve masíčko a vše spolu ještě krátce povaříme.
Pokračování na další straně…