Brokolicová omáčka

potřebujeme:

1 větší cibule

2 ks kuřecích prsou

sůl

pepř

oregano

šlehačka

3-4 tavené sýry

tvrdý sýr

brokolice vařená v páře

libovolné těstoviny

postup:

V pánvi osmahneme jednu větší cibuli. Mezitím kuřecí maso osolíme, opepříme a necháme chviličku odstát. Potom zprudka opečeme na rozpáleném oleji, zalijeme smetanou, dochutíme a vmícháme i tavený sýr (rozmícháme ho, čímž se omáčka zahustí). Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a podle toho, jaká hustá je omáčka, přidejte i tvrdý sýr. Pokud je řídká, přidejte více sýra, pokud hustá, přidejte méně a zbytek nechte na ozdobu.Na závěr přidáme brokolici uvařenou v páře, rozebranou na maličké růžičky, jemně zamíchejte a je to. Podáváme s těstovinami, nebo jinou přílohou.

Brokolice zapečená se sýrem a šunkou

potřebujeme:

300 g brokolice rozdělené na růžičky

150-200 g šunky nakrájené na kostičky

200 g nastrouhané nízkotučné mozzarely

5 vajec

50 g najemno nasekané zelené cibulky

Sůl a pepř

postup:

Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 2 minuty. Potom slijeme a necháme chvíli okapat.

Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem. Na dno uložíme kousky brokolice, šunku, strouhaný sýr a zelenou cibulku.

Vejce rozšleháme a ochutíme solí a kořením. Touto směsí zalijeme suroviny na plechu a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 35 minut.

Brokolicové lívance se sýrem a česnekem

Brokolicové lívance se sýrem a česnekem

Skvělá večeře nebo rychlý oběd s jednoduchou přípravou a skvělou chutí. Místo brokolice můžeme použít i jinou oblíbenou zeleninu jako květák, cuketu či dýni.

potřebujeme:

1 hlávku brokolice

1 vejce

50 g strouhaného sýra

6 lžic hladké mouky

1 stroužek česneku

1 bílý jogurt

Sůl a pepř podle chuti

Rostlinný olej na smažení

postup:

Brokolici uvaříme ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout.

Pak brokolici přendáme do větší misky, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem, jogurtem, sýrem, moukou a prolisovaným česnekem. Vznikne nám středně husté těstíčko, které opepříme a osolíme podle chuti.

Z těsta dávkujeme na rozpálenou pánev jednotlivé lívance, které osmažíme z obou stran dozlatova.

Podáváme se zakysanou smetanou nebo oblíbenou omáčkou.

Kuřecí kousky s brokolicí a žampiony

potřebujeme:

300 g kuřecích prsou nakrájených na kostky

250 g brokolice

150 g žampionů

1 středně velkou cibulku nakrájenou nadrobno

2 polévkové lžíce mouky

Na marinádu:

1 stroužek česneku

1/2 lžíce jedlého škrobu (volitelné)

200 ml zeleninového nebo slepičího vývaru

3 lžičky medu

3 lžičky sójové omáčky

20 g čerstvého zázvoru (nebo 1 lžička sušeného)

1,5 lžíce oleje (slunečnice nebo olivový olej)

Sůl, pepř podle chuti

postup:

Kuřecí masíčko osolíme a obalíme v mouce.

Brokolici rozdělíme na růžičky a všechny přísady na marinádu smícháme.

Na pánvi na oleji opražíme dozlatova kuřecí masíčko a pak ho vyjmeme.

Do pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, brokolici a žampiony. Zalijeme marinádou a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme do pánve masíčko a vše spolu ještě krátce povaříme.

Pokračování na další straně…