Brokolicová sytá polévka

Potřebujeme pro 4 osoby:

50 dkg brokolice

10 dkg sýra

2 ks mrkve

1,6 dl smetany na vaření

1 červená cibule

2 dkg másla

špetka

sůl

muškátový oříšek

1 kostka bujónu (slepičí, zeleninový – nejlepší je použít domácí bujón)

postup:

Umyjte brokolici a rozdělte na růžičky. Očistěte mrkev, nastrouhejte na jemno, oloupejte červenou cibuli nakrájejte ji. Rozpusťte máslo na pánvi a osmažte cibuli. Přidejte mrkev, brokolici a nalijte tolik vody nebo vývaru, kolik budete chtít mít polévky. Povařte vývar asi 15 minut.

Když zelenina změkne, přidejte smetanu, bujónem, pepřem, muškátovým oříškem, solí a promíchejte. V případě potřeby lze zředit troškou vody. Přidejte sýr a znovu převařte Pokud roztaje, můžete jej odebrat z ohně.

Fit brokolicové karbanátky

potřebujeme:

1 středně velkou brokolici

2 vejce

4 lžíce ovesných vloček

2 lžíce celozrnné strouhanky

1 lžíci sezamových semínek

2 lžíce dýňových semieniek

2 lžíce slunečnicových semínek

1 svazek petržele

Sůl a pepř podle chuti

postup:

Brokolici omyjeme, rozdělíme na menší kousky a velmi krátce povaříme ve slané vodě (případně spaříme) aby brokolice trochu změkla. Potom okamžitě zalijeme studenou vodou, abychom okamžitě zastavily proces vaření.

Semínka smícháme a nasucho opražíme na pánvi. Brokolici přendáme do mixéru a rozmixujeme. V misce smícháme rozmixovanou brokolici, nasekanou petrželku, vejce, ovesné vločky, semínka, sůl a pepř. Nakonec přimícháme strouhanku tak, abychom získali dobrou konzistenci pro tvarování karbanátek.

Z těsta tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na olivovém oleji z obou stran dozlatova.

Pokračování na další straně…