Brokolicová sytá polévka
Potřebujeme pro 4 osoby:
50 dkg brokolice
10 dkg sýra
2 ks mrkve
1,6 dl smetany na vaření
1 červená cibule
2 dkg másla
špetka
sůl
muškátový oříšek
1 kostka bujónu (slepičí, zeleninový – nejlepší je použít domácí bujón)
postup:
Umyjte brokolici a rozdělte na růžičky. Očistěte mrkev, nastrouhejte na jemno, oloupejte červenou cibuli nakrájejte ji. Rozpusťte máslo na pánvi a osmažte cibuli. Přidejte mrkev, brokolici a nalijte tolik vody nebo vývaru, kolik budete chtít mít polévky. Povařte vývar asi 15 minut.
Když zelenina změkne, přidejte smetanu, bujónem, pepřem, muškátovým oříškem, solí a promíchejte. V případě potřeby lze zředit troškou vody. Přidejte sýr a znovu převařte Pokud roztaje, můžete jej odebrat z ohně.
Fit brokolicové karbanátky
potřebujeme:
1 středně velkou brokolici
2 vejce
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce celozrnné strouhanky
1 lžíci sezamových semínek
2 lžíce dýňových semieniek
2 lžíce slunečnicových semínek
1 svazek petržele
Sůl a pepř podle chuti
postup:
Brokolici omyjeme, rozdělíme na menší kousky a velmi krátce povaříme ve slané vodě (případně spaříme) aby brokolice trochu změkla. Potom okamžitě zalijeme studenou vodou, abychom okamžitě zastavily proces vaření.
Semínka smícháme a nasucho opražíme na pánvi. Brokolici přendáme do mixéru a rozmixujeme. V misce smícháme rozmixovanou brokolici, nasekanou petrželku, vejce, ovesné vločky, semínka, sůl a pepř. Nakonec přimícháme strouhanku tak, abychom získali dobrou konzistenci pro tvarování karbanátek.
Z těsta tvarujeme jednotlivé karbanátky, které smažíme na olivovém oleji z obou stran dozlatova.
Pokračování na další straně…