Smažené stehýnka v troubě
potřebujeme:
Stehýnka (nebo celé kuře)
3-4 menší vejce
cca 5 PL mouky
cca 7-8 PL strouhanky
4 lžíce oleje
sůl a pepř
postup:
Já jsem použila jen dolní stehýnka, ale pokud použijete celé kuře, tak ho nejdříve omyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležet v chladu minimálně 15 min.
Potom každý kousek obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance. Obalené kousky poukadáme těsně vedle sebe na olejem pokapaný plech. Zbytkem oleje pokapeme kousky kuřete. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 25 min, pak obrátíme a pečeme dalších 25 min.
Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě kuře už nebudete dělat jinak. Ušetříte tak olej, nemusíte při pánvi stát a všechny kousky budou dobře propečené.
Podáváme s bramborami upravenými na různé způsoby (kaše, opékané, vařené, salát).
Stehýnka pro zaneprázdněné
potřebujeme:
600 g kuřecích stehen dolních
Žampiony (15-20 kusů)
Růžičková kapusta
2 ks lesních hub
14 kusů nových brambor
Sůl, nové koření, tymián, olej
postup:
Brambory očistíme a omyjeme, nařízneme na poloviny.
Do mísy vymazané olejem přidáme brambory. V samostatné misce smícháme umyté a nakrájené houby, růžičková kapusta, umyté stehýnka a promícháme s olejem, kořením a solí.
Navrstvíme na brambory, ještě můžeme posypat trochou soli a dáme péct. Přikryjeme alobalem av troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 30-40 minut. Potom fólii sejmeme a necháme dopéct ještě 10 minut.
Kuřecí stehýnka v hořčici
potřebujeme:
1 kg kuřecích stehen (mohou být i křídla)
1 cibule
2 lžíce rajčatového protlaku
1-2 lžíce hořčice
2 středně velké mrkve
200 g sladké smetany (dala jsem 30%)
2 lžíce nakrájené pažitky
2 lžíce másla
sůl
koření
sladká paprika
3 šálky vody ve které rozmícháme 1 bujón, nebo 3 šálky vývaru
postup:
Omyjeme a osušíme stehýnka. Posypeme solí a pepřem.
Na pánvi zahřejeme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku, dokud není zlatavá.
Přidejte maso a zlehka osmažte ze všech stran. Přidejte nakrájenou mrkvua smažíme asi 2 minuty. Nalijte 3 šálky vody, přidejte sladkou papriku a nechte vařit, dokud nebude maso jemné. Nakonec přidejte protlak smíchaný s hořčicí, bazalku a nechte ještě povařit, aby se chutě propojily. Zalijte smetanou, promíchejte a už nevařte. Pokud je to nutné, ochuťte solí a pepřem.
Posypeme nasekanou pažitkou.
je to velmi rychlé a chutné jídlo.
Pokračování na další straně…