Smažené stehýnka v troubě

potřebujeme:

Stehýnka (nebo celé kuře)

3-4 menší vejce

cca 5 PL mouky

cca 7-8 PL strouhanky

4 lžíce oleje

sůl a pepř

postup:

Já jsem použila jen dolní stehýnka, ale pokud použijete celé kuře, tak ho nejdříve omyjeme, rozporcujeme, osolíme a necháme odležet v chladu minimálně 15 min.

Potom každý kousek obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích, strouhance. Obalené kousky poukadáme těsně vedle sebe na olejem pokapaný plech. Zbytkem oleje pokapeme kousky kuřete. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 25 min, pak obrátíme a pečeme dalších 25 min.

Pokud tento recept vyzkoušíte, určitě kuře už nebudete dělat jinak. Ušetříte tak olej, nemusíte při pánvi stát a všechny kousky budou dobře propečené.

Podáváme s bramborami upravenými na různé způsoby (kaše, opékané, vařené, salát).

Stehýnka pro zaneprázdněné

potřebujeme:

600 g kuřecích stehen dolních
Žampiony (15-20 kusů)
Růžičková kapusta
2 ks lesních hub
14 kusů nových brambor
Sůl, nové koření, tymián, olej

postup:

Brambory očistíme a omyjeme, nařízneme na poloviny.

Do mísy vymazané olejem přidáme brambory. V samostatné misce smícháme umyté a nakrájené houby, růžičková kapusta, umyté stehýnka a promícháme s olejem, kořením a solí.

Navrstvíme na brambory, ještě můžeme posypat trochou soli a dáme péct. Přikryjeme alobalem av troubě vyhřáté na 200 stupňů pečeme 30-40 minut. Potom fólii sejmeme a necháme dopéct ještě 10 minut.

Kuřecí stehýnka v hořčici

potřebujeme:

1 kg kuřecích stehen (mohou být i křídla)

1 cibule

2 lžíce rajčatového protlaku

1-2 lžíce hořčice

2 středně velké mrkve

200 g sladké smetany (dala jsem 30%)

2 lžíce nakrájené pažitky

2 lžíce másla

sůl

koření

sladká paprika

3 šálky vody ve které rozmícháme 1 bujón, nebo 3 šálky vývaru

postup:

Omyjeme a osušíme stehýnka. Posypeme solí a pepřem.

Na pánvi zahřejeme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku, dokud není zlatavá.
Přidejte maso a zlehka osmažte ze všech stran. Přidejte nakrájenou mrkvua smažíme asi 2 minuty. Nalijte 3 šálky vody, přidejte sladkou papriku a nechte vařit, dokud nebude maso jemné. Nakonec přidejte protlak smíchaný s hořčicí, bazalku a nechte ještě povařit, aby se chutě propojily. Zalijte smetanou, promíchejte a už nevařte. Pokud je to nutné, ochuťte solí a pepřem.
Posypeme nasekanou pažitkou.

je to velmi rychlé a chutné jídlo.

Pokračování na další straně…