Bábovka ze salka
potřebujeme:
400 g Salka (kondenzovaného mléka)
1 sklenice (250 ml) hladké mouky
4 vejce
2/3 lžičky jedlé sody
50 g rozpuštěného másla
1 lžíci pomerančové kůry
Moučkový cukr na ozdobu
postup:
Z vajec ušleháme vzdušnou pěnu, do které postupně přidáváme, Salko, změklé máslo, mouku a pomerančovou kůru (postupujeme opatrně, aby si hmota zachovala nadýchanou konzistenci).
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy navrstvíme těsto a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-45 minut.
Po upečení můžeme poprášit cukrem.
Banánově-smetanová bábovka
potřebujeme:
½ šálku hnědého cukru
¼ šálku krystalového cukru
¼ šálku Rostlinné oleje
¼ šálku bílého jogurtu
1 vajíčko
1 lžičku vanilkového extraktu (můžeme nahradit vanilkovým cukrem)
1 šálek rozmačkaných zralých banánů
1 šálek hladké mouky
1 lžičku kypřícího prášku
1 lžičku mleté skořice
špetku soli
náplň:
1 šálek smetanového sýra (můžeme nahradit jemným tvarohem)
2 lžíce hladké mouky
Kůru z pomeranče (1/2 lžičky)
1 vejce
postup:
V misce oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupně přimícháme skořici, mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec do těsta vmícháme rozmačkané banány a důkladně promícháme.
V jiné nádobě si připravíme náplň a to tak, že jednoduše smícháme všechny ingredience a vymícháme hladkou homogenní hmotu.
Formu na bábovku vymažeme trochou másla nebo oleje a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na těsto navrstvíme smetanovou náplň – tak aby se nedotýkala okrajů formy a zalijeme zbylým těstem. Chvíli počkáme, dokud těsto ve formě sedne.
Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 200 stupňů asi 35-40 minut. Upečenou bábovku necháme ještě 10-15 minut ve formě vychladnout, pak vyklopíme, posypeme práškovým cukrem a můžeme podávat.
Jemná tvarohová bábovka
potřebujeme:
300 g jemného tvarohu
3 vejce
1 šálek krystalového cukru
1 šálek krupice
100 g zakysané smetany
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky vanilkového cukru
100 – 150 g rozinek
postup:
Troubu nastavíme na 180 stupňů. Formu na bábovku s průměrem 22 cm vymažeme máslem a vysypeme krupicí.
Tvaroh vyšleháme se žloutky, smetanou a oběma druhy cukru. Nakonec do hmoty vmícháme krupici s práškem do pečiva.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec přimícháme rozinky.
Hotové těsto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 45-55 minut.
Necháme chvíli vychladit, vyklopíme z formy a můžeme podávat.
Zdroj:Dobrenoviny.sk