Bábovka ze salka

potřebujeme:

400 g Salka (kondenzovaného mléka)

1 sklenice (250 ml) hladké mouky

4 vejce

2/3 lžičky jedlé sody

50 g rozpuštěného másla

1 lžíci pomerančové kůry

Moučkový cukr na ozdobu

postup:

Z vajec ušleháme vzdušnou pěnu, do které postupně přidáváme, Salko, změklé máslo, mouku a pomerančovou kůru (postupujeme opatrně, aby si hmota zachovala nadýchanou konzistenci).

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy navrstvíme těsto a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 30-45 minut.

Po upečení můžeme poprášit cukrem.

Banánově-smetanová bábovka

potřebujeme:

½ šálku hnědého cukru

¼ šálku krystalového cukru

¼ šálku Rostlinné oleje

¼ šálku bílého jogurtu

1 vajíčko

1 lžičku vanilkového extraktu (můžeme nahradit vanilkovým cukrem)

1 šálek rozmačkaných zralých banánů

1 šálek hladké mouky

1 lžičku kypřícího prášku

1 lžičku mleté ​​skořice

špetku soli

náplň:

1 šálek smetanového sýra (můžeme nahradit jemným tvarohem)

2 lžíce hladké mouky

Kůru z pomeranče (1/2 lžičky)

1 vejce

postup:

V misce oba druhy cukru, vajíčko, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Postupně přimícháme skořici, mouku, prášek do pečiva a sůl. Nakonec do těsta vmícháme rozmačkané banány a důkladně promícháme.

V jiné nádobě si připravíme náplň a to tak, že jednoduše smícháme všechny ingredience a vymícháme hladkou homogenní hmotu.

Formu na bábovku vymažeme trochou másla nebo oleje a na dno navrstvíme ½ banánového cesta. Na těsto navrstvíme smetanovou náplň – tak aby se nedotýkala okrajů formy a zalijeme zbylým těstem. Chvíli počkáme, dokud těsto ve formě sedne.

Potom vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 200 stupňů asi 35-40 minut. Upečenou bábovku necháme ještě 10-15 minut ve formě vychladnout, pak vyklopíme, posypeme práškovým cukrem a můžeme podávat.

Jemná tvarohová bábovka

potřebujeme:

300 g jemného tvarohu

3 vejce

1 šálek krystalového cukru

1 šálek krupice

100 g zakysané smetany

1 lžička prášku do pečiva

2 lžičky vanilkového cukru

100 – 150 g rozinek

postup:

Troubu nastavíme na 180 stupňů. Formu na bábovku s průměrem 22 cm vymažeme máslem a vysypeme krupicí.

Tvaroh vyšleháme se žloutky, smetanou a oběma druhy cukru. Nakonec do hmoty vmícháme krupici s práškem do pečiva.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec přimícháme rozinky.

Hotové těsto navrstvíme do formy a uhladíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 45-55 minut.

Necháme chvíli vychladit, vyklopíme z formy a můžeme podávat.

Zdroj:Dobrenoviny.sk