Nadýchaná bábovka z kefíru

potřebujeme:

1 šálek = 220 ml

2 vejce

1 šálek kefíru

2 šálky hladké mouky

1 šálek krystalového cukru

1 bal. vanilkového cukru

1 lžíci másla

10 g prášku do pečiva

100 g rozinek

postup:

V misce smícháme vejce s cukrem a kefírem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a rozinky.

Formu na pečení vymažeme máslem a nalijeme na do ní těsto.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 30-35 minut.

Švédská bábovka

potřebujeme:

30 g čerstvého droždí

1 a ¼ šálku vlažného mléka

1 vejce

½ šálku krystalového cukru

špetku soli

½ lžičky skořice

50 g másla

4-5 šálků hladké mouky

(1 šálek = 250 ml)

náplň:

400-500 ml smetany ke šlehání

2 lžíce moučkového cukru

1 bal. želatinového ztužovače za studena

100 ml vody

150 ml mléka

1-2 lžíce polohrubé mouky

1 lžíci krystalového cukru

Na potření:

1 vejce

postup:

Droždí smícháme s teplým mlékem a částí cukru. Počkám dokud vyjde kvásek. Potom ho smícháme s vajíčkem, zbylým cukrem, solí, skořici, změklým máslem a vypracujeme jednotné těsto. Mícháme několik minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm. Boky vymažeme tukem a dno vyložíme pečícím papírem (přesahující části papíru odstraníme).

Vykynuté těsto prohněteme a vyformujeme do tvaru bochníku. Ten přemístíme na dno dortové formy, nařežeme na 8 částí a zavřel do formy.

Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 190 stupňů, dokud povrch není zlatistohnedý (cca 30 minut).

Upečené těsto necháme vychladnout ve formě. Potom vyjmeme a nakrojíme podle naznačených zářezů a vrchní části odřízneme.

Do spodní části těsta vytvoříme 8 otvorů na plnění krému. Ten připravíme jednoduše z mléka, mouky a cukru – uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout a naplníme do otvorů.

Želatinu rozpustíme v 100 ml vody (dle návodu) a vmícháme do šlehačky, kterou jsme si ušlehali ze smetany a cukru.

Pokračování na další straně…