Nadýchaná bábovka z kefíru
potřebujeme:
1 šálek = 220 ml
2 vejce
1 šálek kefíru
2 šálky hladké mouky
1 šálek krystalového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 lžíci másla
10 g prášku do pečiva
100 g rozinek
postup:
V misce smícháme vejce s cukrem a kefírem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr a rozinky.
Formu na pečení vymažeme máslem a nalijeme na do ní těsto.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů 30-35 minut.
Švédská bábovka
potřebujeme:
30 g čerstvého droždí
1 a ¼ šálku vlažného mléka
1 vejce
½ šálku krystalového cukru
špetku soli
½ lžičky skořice
50 g másla
4-5 šálků hladké mouky
(1 šálek = 250 ml)
náplň:
400-500 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 bal. želatinového ztužovače za studena
100 ml vody
150 ml mléka
1-2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíci krystalového cukru
Na potření:
1 vejce
postup:
Droždí smícháme s teplým mlékem a částí cukru. Počkám dokud vyjde kvásek. Potom ho smícháme s vajíčkem, zbylým cukrem, solí, skořici, změklým máslem a vypracujeme jednotné těsto. Mícháme několik minut. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.
Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm. Boky vymažeme tukem a dno vyložíme pečícím papírem (přesahující části papíru odstraníme).
Vykynuté těsto prohněteme a vyformujeme do tvaru bochníku. Ten přemístíme na dno dortové formy, nařežeme na 8 částí a zavřel do formy.
Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme při teplotě 190 stupňů, dokud povrch není zlatistohnedý (cca 30 minut).
Upečené těsto necháme vychladnout ve formě. Potom vyjmeme a nakrojíme podle naznačených zářezů a vrchní části odřízneme.
Do spodní části těsta vytvoříme 8 otvorů na plnění krému. Ten připravíme jednoduše z mléka, mouky a cukru – uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout a naplníme do otvorů.
Želatinu rozpustíme v 100 ml vody (dle návodu) a vmícháme do šlehačky, kterou jsme si ušlehali ze smetany a cukru.
Pokračování na další straně…