Fantastická jogurtová bábovka

potřebujeme:

150 g másla

250 g krystalového cukru

250 g polohrubé mouky

250 g bílého jogurtu

4 vejce

špetku soli

náplň:

500 g bílého jogurtu – nepříliš hustý

4 žloutky

40 g kukuřičného škrobu

100 g moučkového cukru

postup:

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Troubu nastavíme na 180 stupňů.

Formu na bábavku s průměrem 22 cm vymažeme olejem.

Máslo ušleháme s cukrem a do směsi postupně přidáme jogurt a žloutky. Potom do hmoty postupně vmícháme mouku.

Nakonec do hmoty postupně po lžících vmícháme sníh. Těsto navrstvíme do formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut.

Jogurt smícháme se žloutky, cukrem a škrobem. Směs přendáme do vodní lázně a přendáme na plamen a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Krém necháme vychladnout a podáváme s bábovkou.

Nepečená tvarohovo-smetanová bábovka

potřebujeme:

½ šálku mléka

15 g želatiny v prášku

1 bal. vanilkového cukru

250 g tvarohu

½ šálku zakysané smetany

½ šálku moučkového cukru

2 prstence ananasu (příp. Jiného ovoce)

postup:

Želatinu nasypeme do studeného mléka a necháme nabobtnat. Pak přendáme na plamen a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí (nevaříme). Sejmeme z plamene a necháme vychladnout.

V misce smícháme tvaroh s oběma cukry a smetanou. Přidáme vychladlou želatinu a vyšleháme na hladkou hmotu. Nakonec přidáme kousky ananasu a promícháme.

Připravíme si formu na bábovku a krém do ní navrstvíme. Můžeme navrstvit i do menších formiček na muffiny.

Vložíme do lednice, necháme ztuhnout 3-4 hodiny a následně vyklopíme z formy.

Dezert podáváme nakrájený na kousky, jako klasickou bábovku.

Pokračování na další straně…