Fantastická jogurtová bábovka
potřebujeme:
150 g másla
250 g krystalového cukru
250 g polohrubé mouky
250 g bílého jogurtu
4 vejce
špetku soli
náplň:
500 g bílého jogurtu – nepříliš hustý
4 žloutky
40 g kukuřičného škrobu
100 g moučkového cukru
postup:
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Troubu nastavíme na 180 stupňů.
Formu na bábavku s průměrem 22 cm vymažeme olejem.
Máslo ušleháme s cukrem a do směsi postupně přidáme jogurt a žloutky. Potom do hmoty postupně vmícháme mouku.
Nakonec do hmoty postupně po lžících vmícháme sníh. Těsto navrstvíme do formy a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut.
Jogurt smícháme se žloutky, cukrem a škrobem. Směs přendáme do vodní lázně a přendáme na plamen a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Krém necháme vychladnout a podáváme s bábovkou.
Nepečená tvarohovo-smetanová bábovka
potřebujeme:
½ šálku mléka
15 g želatiny v prášku
1 bal. vanilkového cukru
250 g tvarohu
½ šálku zakysané smetany
½ šálku moučkového cukru
2 prstence ananasu (příp. Jiného ovoce)
postup:
Želatinu nasypeme do studeného mléka a necháme nabobtnat. Pak přendáme na plamen a zahříváme, dokud se želatina nerozpustí (nevaříme). Sejmeme z plamene a necháme vychladnout.
V misce smícháme tvaroh s oběma cukry a smetanou. Přidáme vychladlou želatinu a vyšleháme na hladkou hmotu. Nakonec přidáme kousky ananasu a promícháme.
Připravíme si formu na bábovku a krém do ní navrstvíme. Můžeme navrstvit i do menších formiček na muffiny.
Vložíme do lednice, necháme ztuhnout 3-4 hodiny a následně vyklopíme z formy.
Dezert podáváme nakrájený na kousky, jako klasickou bábovku.
Pokračování na další straně…