Na otázku, jak bude tělo Evropanů reagovat na látky obsažené v jedlém hmyzu, zatím neznáme odpověď – domnívá se Prof. Dominika Matuszka, vedoucího katedry biosystémového inženýrství a chemických procesů na Opole University of Technology.
Prof. Dominika Matuszek z Opolské technologické univerzity připomíná, že Agentura Evropské unie pro bezpečnost potravin již v roce 2021 uznala sušené larvy moučných červů za zcela bezpečné pro konzumaci. V červnu 2021 vydala Evropská komise nařízení umožňující uvádění na trh sušených larev moučných červů, přičemž v listopadu byl seznam rozšířen o saranče stěhovavé a v únoru 2022 o cvrčka domácí.
„Tato potravina je klasifikována jako nová potravina a je k dostání v Polsku, zejména v internetových obchodech. Je pravda, že hmyz se v mnoha zemích, zejména v Asii a Africe, jí už řadu let. Jeho uvedení na trh v dalších zemích, ale i v jiných zemích, kde se uvádělo na trh, je velmi důležité.“ včetně Evropy, byla jen otázkou času a je diktována především hledáním alternativního zdroje bílkovin“ – vysvětluje Prof. Matusz.
článek pokračuje na další stránce..