nejlepší recepty
Falešný bramborový salát
potřebujeme:
1 ks středně velkého celeru
1 ks mrkve
1 ks velkého jablka zeleného
1 lžička majonézy
3 lžičky bílého jogurtu
2 lžíce jablečného octa
1-2 lžičky medu
kousek pórku
2 špetky mořské soli
1 špetka čerstvě mletého pepře
Moje děti milují kukuřici tak já přidávám i malou konzervu kukuřice, ale v původním receptu není
postup:
Očištěnou zeleninu nastrouhejte na struhadle, pórek nakrájíme na jemno (pokud nechcete, nemusíte ho vůbec přidávat). Dejte do mísy, přidejte sůl, med, jablečný ocet a promíchejte. Nechte 10 minut stát. Pak vmíchejte jogurt a majonézu. Nechte vychladit a podávejte. Pokud chcete, aby salát vypadal ještě slavnostnější a děláte ho z větší dávky, můžete jej rozdělit na jednotlivé vrstvy a promíchat až přímo na stole. Pokud ho děláte například na večeři, klidně přidejte i dušenou šunku nebo vařené kuřecí masíčko. Můj manžel si do salátu dává opečenou slaninu – to už není tak zdravé, ale zato velmi chutné. 🙂
Celerová pomazánka
potřebujeme:
Základní pomazánka
½ celeru (kořen)
1 pomazánkové máslo bez příchutě
2 vejce uvařená na tvrdo
špetku cukru
citronová šťávu
Sůl a pepř
Na další příchutě:
2 menší mrkve – pomazánka bude mít pěknou načervenalou barvu a výbornou svěží chuť,
1 lžíci hořčice – pokud máte rádi výraznější chutě, hořčice je na to perfektní,
1 červenou cibulku nakrájenou nadrobno – dodá pomazánce pěknou barvu a zároveň i zajímavou chuť,
1-2 stroužky česneku – kdo by nemiloval česnekové pomazánky,
Jarní cibulku, nadrobno nakrájenou ředkvičku, uzeného lososa, strouhaný sýr – z jedné pomazánky můžete mít 10 různých příchutí – například na jednohubky je to perfektní
postup:
Uvaříme si vejce a pak je nastrouháme. Celer očistíme, nastrouháme na jemno a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme k vajíčku, přimícháme máslo, cukr, sůl, pepř dochutíme libovolnými přísadami. Do části pomazánky přidejte mrkev, do části hořčici, případně můžete celou pomazánku udělat například s česnekem, je to na vás. Pomazánka je prostě božská!
Recept na celerové pyré
potřebujete:
500 g celer
20 g másla
voda na podlévání
2 stroužky česneku
špetka mořské soli a pepře
postup:
Očištěný celer omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Vložíte do hrnce s vodou, přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek, máslo a vařte. Pokud se voda vyvaří, tak přilévejte malé množství. Když je celer měkký, tak ho rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat jako přílohu ke masu nebo jinému jídlu.
Recept na zelené a zdravé celerové smoothies
potřebujete:
1 stopka celeru
1/3 salátové okurky
1 zelené jablko
1 lžičku limetkové šťávy
postup:
Omytou stopku celeru pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Očištěnou a omytou okurku také pokrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Jablko očistěte, zbavte jádřince, omyjte a přidejte do mixéru. Zalijte to vodou, přidejte limetkovou šťávu a rozmixujte na hladkou konzistenci. Toto smoothies můžete pít i s kostkami ledu.
Zdroj:Dobrenoviny.sk