nejlepší recepty

Falešný bramborový salát

Výsledek obrázku pro celerový salát

potřebujeme:

1 ks středně velkého celeru

1 ks mrkve

1 ks velkého jablka zeleného

1 lžička majonézy

3 lžičky bílého jogurtu

2 lžíce jablečného octa

1-2 lžičky medu

kousek pórku

2 špetky mořské soli

1 špetka čerstvě mletého pepře

Moje děti milují kukuřici tak já přidávám i malou konzervu kukuřice, ale v původním receptu není

postup:

Očištěnou zeleninu nastrouhejte na struhadle, pórek nakrájíme na jemno (pokud nechcete, nemusíte ho vůbec přidávat). Dejte do mísy, přidejte sůl, med, jablečný ocet a promíchejte. Nechte 10 minut stát. Pak vmíchejte jogurt a majonézu. Nechte vychladit a podávejte. Pokud chcete, aby salát vypadal ještě slavnostnější a děláte ho z větší dávky, můžete jej rozdělit na jednotlivé vrstvy a promíchat až přímo na stole. Pokud ho děláte například na večeři, klidně přidejte i dušenou šunku nebo vařené kuřecí masíčko. Můj manžel si do salátu dává opečenou slaninu – to už není tak zdravé, ale zato velmi chutné. 🙂

Celerová pomazánka

potřebujeme:

Základní pomazánka

Výsledek obrázku pro celerová pomazánka

½ celeru (kořen)

1 pomazánkové máslo bez příchutě

2 vejce uvařená na tvrdo

špetku cukru

citronová šťávu

Sůl a pepř

Na další příchutě:

2 menší mrkve – pomazánka bude mít pěknou načervenalou barvu a výbornou svěží chuť,

1 lžíci hořčice – pokud máte rádi výraznější chutě, hořčice je na to perfektní,

1 červenou cibulku nakrájenou nadrobno – dodá pomazánce pěknou barvu a zároveň i zajímavou chuť,

1-2 stroužky česneku – kdo by nemiloval česnekové pomazánky,

Jarní cibulku, nadrobno nakrájenou ředkvičku, uzeného lososa, strouhaný sýr – z jedné pomazánky můžete mít 10 různých příchutí – například na jednohubky je to perfektní

postup:

Uvaříme si vejce a pak je nastrouháme. Celer očistíme, nastrouháme na jemno a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme k vajíčku, přimícháme máslo, cukr, sůl, pepř dochutíme libovolnými přísadami. Do části pomazánky přidejte mrkev, do části hořčici, případně můžete celou pomazánku udělat například s česnekem, je to na vás. Pomazánka je prostě božská!

Recept na celerové pyré

Výsledek obrázku pro celerové pyré

potřebujete:

500 g celer

20 g másla

voda na podlévání

2 stroužky česneku

špetka mořské soli a pepře

postup:

Očištěný celer omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Vložíte do hrnce s vodou, přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek, máslo a vařte. Pokud se voda vyvaří, tak přilévejte malé množství. Když je celer měkký, tak ho rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat jako přílohu ke masu nebo jinému jídlu.

Recept na zelené a zdravé celerové smoothies

Výsledek obrázku pro celerové smoothie

potřebujete:

1 stopka celeru

1/3 salátové okurky

1 zelené jablko

1 lžičku limetkové šťávy

postup:

Omytou stopku celeru pokrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Očištěnou a omytou okurku také pokrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Jablko očistěte, zbavte jádřince, omyjte a přidejte do mixéru. Zalijte to vodou, přidejte limetkovou šťávu a rozmixujte na hladkou konzistenci. Toto smoothies můžete pít i s kostkami ledu.

Zdroj:Dobrenoviny.sk