Jezte kysané zelí, kdykoli můžete! Přečtěte si proč

4. Vysoký obsah Vitaminu C v kysaném zelí

Zelí je velmi dobrým zdrojem vitaminu C. Víme, že vitamin C je ve vodě rozpustná esenciální látka, proto jej musíme získávat potravou. Potraviny bohaté na vitamín C lze konzumovat volně, protože nadbytek se z těla vylučuje, a zvýšený příjem se doporučuje kuřákům a pasivním kuřákům.

Vitamin C je antioxidant, který pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály a snižuje riziko rakoviny, protože zabraňuje poškození ve vodním prostředí, uvnitř i vně buněk, jako je trávicí systém, chrání a pomáhá imunitnímu systému, předchází nachlazení, pomáhá při zánětech uší a zlepšuje vstřebávání minerálů železa a vápníku.

Odhad množství vitaminu C nalezeného ve 23 druzích zelené před a po nakládání za pomoci přirozené mléčné fermentace je následující: v syrové zelenině je to 12-112,5 mg / 100g, v nakládané zeleni 5,8-52,0 mg / 100 g a ve slaném nálevu 2,1-48,8 mg / 100 g. Nejvyšší množství vitaminu C mají rané odrůdy zelí a v nakládané zelenině a nakládané zelenině závisí množství vitaminu C na množství v syrovém stavu.

Pokud víme, že kurděje je nemoc, která se vyskytuje při nedostatku vitaminu C, pak snadno usoudíme, že kysané zelí nám proti této nemoci pomůže. Skrofula se projevuje krvácením dásní, změnou barvy kůže prasknutím cév, špatným hojením ran, slabou funkcí imunitního systému, proto jsou časté nachlazení a infekce dýchacích cest a další plicní onemocnění.

Kromě výše uvedeného je kysané zelí bohaté na mnoho dalších léčivých živin, jako je vápník, hořčík a mangan, které se podílejí na stavbě kostí, dále na kyselinu listovou, vitamín B6, omega-3 mastné kyseliny, draslík a vitamín A, které podporují zdraví srdce a vitamíny B1 a B2, které vytvářejí energii.