Jezte kysané zelí, kdykoli můžete! Přečtěte si proč

3. Co ještě najdeme v kysaném zelí? 

Kysané zelí je bohaté na fytonutrienty, sloučeniny síry sulforafan a isothiokyanáty, které chrání před rakovinou žaludku a pomáhají léčit poškození kůže způsobené nadměrným vystavením UV záření.

Laktobacily jsou druhem probiotik, které mají příznivé vlastnosti na lidský organismus. Probiotika jsou živé složky potravy, které mají příznivé účinky na organismus hostitele. Přirozeně se nacházejí ve fermentovaných produktech, jako je kysané zelí.

Probiotikům jsou připisovány četné zdravotní přínosy, včetně účinků na trávení a onemocnění trávicího systému, obezitu, vysoký krevní tlak, alergie a imunitní systém. Častá konzumace potravin s probiotiky, jako je kysané zelí, které se přirozeně nachází v trávicím systému, prokazatelně pomáhá tišit bolesti žaludku a posiluje imunitní systém.

Indol-3-karbinol snižuje riziko rakoviny prostaty a prsu. Protirakovinná vlastnost zelí je založena na sulforafanu a indol-3-karbinolu, protože pomáhají nastolit v těle antioxidační a detoxikační mechanismy, které ničí a odstraňují karcinogeny.