2. Prevence
Kysané zelí funguje velmi dobře jako preventivní prostředek proti rakovině. Je vynikajícím zdrojem silných antioxidantů, které pomáhají chránit před škodlivými volnými radikály. Odbouráváním v trávicím ústrojí působí složky kysaného zelí příznivě v boji proti rakovině. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří jedí více brukvovité zeleniny, jako je brokolice, květák, růžičková kapusta včetně kysaného zelí, mají menší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou plic a močového měchýře, žaludku a tlustého střeva.
Již z úvodního textu snadno poznáte, jak je kysané zelí pro nás a naše tělo zdravé.
Existuje mnoho dalších výhod, které z tohoto jídla máme. Kysané zelí totiž obsahuje vysoké množství živin a málo kalorií, a je proto ideální potravinou pro zdravé hubnutí.
Dále výzkumy ukazují, že kysané zelí je afrodiziakum, zlepšuje trávení, zvyšuje využitelnost vitamínů, produkuje mnoho pro tělo užitečných enzymů, napomáhá růstu zdravé flóry v trávicím systému, udržuje hormonální rovnováhu, chrání pokožku a má blahodárné účinky na srdci. Indol-3-karbinol z kysaného zelí a podobných potravin stimuluje růst látek, které blokují tvorbu estrogenu, hormonu, který může stimulovat růst rakoviny prsu a dalších maligních onemocnění reprodukčního systému.
Kysané zelí obsahuje také probiotika ve formě živých bakterií mléčného kvašení a probiotika ve formě vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému a chrání před nemocemi trávicího systému, jako je průjem.