Jezte kysané zelí, kdykoli můžete! Přečtěte si proč

Předchozí

1. Zdravotní výhody kysaného zelí

Zimní dny si bez kysaného zelí dovede představit jen málokdo. To je dobře, protože kysané zelí je v tom ročním období opravdu stálice.

Kysané zelí se získává anaerobní fermentací, proto se při nakládání vytlačuje vzduch a kádě, ve kterých kysané zelí dobře těsní. V nepřítomnosti vzduchu bakterie mléčného kvašení přeměňují glukózu na kyselinu mléčnou, která konzervuje potraviny, protože vytváří nepříznivé podmínky pro rozvoj škodlivých bakterií.

Kyselina mléčná vzniká při moření zeleniny působením Lactobacillus na glukózu a přidáním slané vody. Kysané zelí fermentované ve slané vodě je dobrým zdrojem vitamínu C a je velmi chutnou potravinou. Tento typ konzervování zeleniny se nazývá biologické konzervování.

Zelí působí na náš organismus velmi blahodárně – zelí, ze kterého získáváme tuto výživnou a velmi zdravou potravinu, patří do skupiny zelí, jednoho z mnoha nedoceněných druhů zeleniny, a je vlastně základem našeho zdraví. O zelí slyšíme stále více dobrých věcí, a to z dobrého důvodu, protože má silný vliv na prevenci rakoviny i na další aspekty udržování zdraví.

Sloučeniny, které se v zelí vyskytují, jsou někdy hořké a nepříjemně páchnoucí, ale pomáhají rostlině bránit se proti hmyzu a jiným parazitům. Zelí obsahuje nejvyšší koncentraci léčivých sirných sloučenin, které zvyšují schopnost jater vytvářet enzymy, které neutralizují potenciálně toxické látky.

Předchozí