Cuketová pomazánka
potřebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 středně velkou cibuli,
2-3 stroužky česneku,
sůl,
sýr v střívka, nebo jiný sýr
postup:
Připravíme si pánev a na troše oleje osmažíme cibuli, když je zlatavá přidáme na drobno nakrájenou papriku a chvíli podusíme. Cuketu očistíme a nastrouháme na jemno (šťávu nevytiskne) a přidáme ji k podušené paprice. Dusíme ještě asi 3 min a přidáme i prolisovaný česnek a sůl, koření dle chuti. Celkem nakonec do směsi vmícháme i bambino (nebo jiný tavený sýr). Já přidávám i nastrouhaný tvrdý sýr a nastrouhanou šunku. Vše ještě dobře spolu promícháme, dokud se sýr nerozpustí a vše se krásně nespojí. My ji jíme hned z pánve. 🙂
Masová pomazánka na celý rok – levná a rychlá
zdroj: Hana K. (margarretka)
potřebujeme:
1 kg mletého vepřového masa
1 kg rajčat
1 kg papriky
3-4 ks cibule
1 Nakladač
feferonky podle chuti
postup:
Zeleninu pomelo na masovém Mlynky. Dáme vařit. Po 10 minutách přidám mleté maso, nakladač (prosátý na sítu). Pozor, nakladač je velmi slaný, stačí i 3/4 sáčku, třeba pomalu sypat a ochutnávat. Spolu vše vaříme 1 hodinu. Dáme do sklenic na zavařování a sterilizovat na 100 stupních 15 minut.
Feferonku si může dát každý jako má rád.
Celerová pomazánka
potřebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g kořene celeru
1 vejce uvařená natvrdo
45 g pomazánkového másla
Sůl, pepř a citronovou šťávu
postup:
Kořen celeru očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme nastrouhané vejce, tvaroh, máslo, citrónovou šťávu a ochutíme solí a pepřem.
Sloní žrádlo: za pár drobných nakrmíte celou armádu
potřebujeme:
300 g šunky nakrájené nadrobno
200 g tvrdého sýra
4 vejce uvařená natvrdo a nastrouhané, případně nakrájené nadrobno
1 nakrájenou cibuli (může být klidně i větší kus)
2 ks nakládaných okurek nakrájených nadrobno
3 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce hořčice
1 lžíci worcesterské omáčky
1 lžíci sójové omáčky
Majonézu, smetanu nebo jogurt podle chuti
Sůl a pepř
postup:
Okurky, cibuli a vejce jednoduše smícháme v misce a přidáme i šunku a strouhaný nebo nakrájený tvrdý sýr.
Olej, hořčici sójovou i worcestrovou omáčku přendáme na plamen, osolíme a opepříme a vaříme přibližně 2 minuty.
Nálev necháme vychladnout a následně nalijeme na zelenino-šunkovou směs. Přidáme majonézu podle chuti, promícháme a můžeme podávat. Případně můžeme vložit do lednice odležet, tehdy tato pochoutka chutná ještě lépe.
Podle chuti můžeme přidat další přísady jako rajčata, papriku, mrkev a jiné. Já jsem do svou salátu přidala sterilovanou kukuřici. Fantazii se meze nekladou.
Podáváme s topinkou nebo čerstvým pečivem, posypané zelenými bylinkami.
Nejlepší pomazánka
potřebujeme:
5 vajec
200 g zakysané smetany
1 a 1/2 lžíce hořčice
1 lžičku soli
Pepř podle chuti
1 ks středně velké cibule (volitelné)
postup:
Vejce uvaříme natvrdo a protlačíme přes pretláčadlo na brambory (nebo nakrájíme nadrobno), Zakysanou smetanu smícháme s hořčicí, dochutíme solí, pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a vejce. Důkladně promícháme. Podle chuti můžeme přidat další přísady – například zelenou cibulku, kopr či petrželku.
Pomazánku vložíme do lednice vychladit na několik hodin – ideální na noc.
Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.
Zdroj:Dobrenoviny.sk