Cuketová pomazánka

potřebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 středně velkou cibuli,

2-3 stroužky česneku,

sůl,

sýr v střívka, nebo jiný sýr

postup:

Připravíme si pánev a na troše oleje osmažíme cibuli, když je zlatavá přidáme na drobno nakrájenou papriku a chvíli podusíme. Cuketu očistíme a nastrouháme na jemno (šťávu nevytiskne) a přidáme ji k podušené paprice. Dusíme ještě asi 3 min a přidáme i prolisovaný česnek a sůl, koření dle chuti. Celkem nakonec do směsi vmícháme i bambino (nebo jiný tavený sýr). Já přidávám i nastrouhaný tvrdý sýr a nastrouhanou šunku. Vše ještě dobře spolu promícháme, dokud se sýr nerozpustí a vše se krásně nespojí. My ji jíme hned z pánve. 🙂

Masová pomazánka na celý rok – levná a rychlá

Pomazánka na tousty - levná a rychlá

zdroj: Hana K. (margarretka)

potřebujeme:

1 kg mletého vepřového masa

1 kg rajčat

1 kg papriky

3-4 ks cibule

1 Nakladač

feferonky podle chuti

postup:

Zeleninu pomelo na masovém Mlynky. Dáme vařit. Po 10 minutách přidám mleté ​​maso, nakladač (prosátý na sítu). Pozor, nakladač je velmi slaný, stačí i 3/4 sáčku, třeba pomalu sypat a ochutnávat. Spolu vše vaříme 1 hodinu. Dáme do sklenic na zavařování a sterilizovat na 100 stupních 15 minut.

Feferonku si může dát každý jako má rád.

Celerová pomazánka

potřebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g kořene celeru

1 vejce uvařená natvrdo

45 g pomazánkového másla

Sůl, pepř a citronovou šťávu

postup:

Kořen celeru očistíme a nastrouháme najemno. Přidáme nastrouhané vejce, tvaroh, máslo, citrónovou šťávu a ochutíme solí a pepřem.

Sloní žrádlo: za pár drobných nakrmíte celou armádu

potřebujeme:

300 g šunky nakrájené nadrobno

200 g tvrdého sýra

4 vejce uvařená natvrdo a nastrouhané, případně nakrájené nadrobno

1 nakrájenou cibuli (může být klidně i větší kus)

2 ks nakládaných okurek nakrájených nadrobno

3 lžíce rostlinného oleje

3 lžíce hořčice

1 lžíci worcesterské omáčky

1 lžíci sójové omáčky

Majonézu, smetanu nebo jogurt podle chuti

Sůl a pepř

postup:

Okurky, cibuli a vejce jednoduše smícháme v misce a přidáme i šunku a strouhaný nebo nakrájený tvrdý sýr.

Olej, hořčici sójovou i worcestrovou omáčku přendáme na plamen, osolíme a opepříme a vaříme přibližně 2 minuty.

Nálev necháme vychladnout a následně nalijeme na zelenino-šunkovou směs. Přidáme majonézu podle chuti, promícháme a můžeme podávat. Případně můžeme vložit do lednice odležet, tehdy tato pochoutka chutná ještě lépe.

Podle chuti můžeme přidat další přísady jako rajčata, papriku, mrkev a jiné. Já jsem do svou salátu přidala sterilovanou kukuřici. Fantazii se meze nekladou.

Podáváme s topinkou nebo čerstvým pečivem, posypané zelenými bylinkami.

Nejlepší pomazánka

potřebujeme:

5 vajec

200 g zakysané smetany

1 a 1/2 lžíce hořčice

1 lžičku soli

Pepř podle chuti

1 ks středně velké cibule (volitelné)

postup:

Vejce uvaříme natvrdo a protlačíme přes pretláčadlo na brambory (nebo nakrájíme nadrobno), Zakysanou smetanu smícháme s hořčicí, dochutíme solí, pepřem, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a vejce. Důkladně promícháme. Podle chuti můžeme přidat další přísady – například zelenou cibulku, kopr či petrželku.

Pomazánku vložíme do lednice vychladit na několik hodin – ideální na noc.

Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou.

Zdroj:Dobrenoviny.sk