Švestky – přicházejí v mnoha odrůdách a vzhledem k druhu se liší chutí. V zimě je ale mnohem snazší sehnat švestky v obchodě nebo si sušit vlastní sklizeň doma.
Kromě cenných vitamínů a minerálů mají také mnoho dalších cenných vlastností. Výhody sušených švestek jsou skutečnou výhodou přírody.
Jeden kilogram čerstvých švestek vám po usušení poskytne 250 g ovoce. Kvalitní švestky by měly zůstat měkké a pružné a měly by zůstat řádně vlhké.
Používáme je nejčastěji jako přílohu k masovým výpekům, teplým pokrmům a salátům, dále k přípravě domácích sladkostí (švestek v čokoládě), kompotů, pečení aromatických koláčů a podávání lahodných dezertů.
Zvláště sušené švestky se doporučují ženám nad 40 let před a během menopauzy. Přečtěte si o úžasných vlastnostech sušených švestek, které mají velký vliv na naše zdraví:
Jaké cenné vlastnosti mají?
Jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny A, C, E a K. Aby bylo jasno – čerstvé švestky jich mají mnohem méně. Pro dobré zdraví stačí sníst 3–5 švestek denně.
Pokračování na další straně