Při přípravě palačinek je výbornou náhradou vajec mačkaný banán .
V trvanlivém pečivu a sušenkách , ve kterých do receptu patří žloutky, použijeme jako náhradu 1 lžíci solamylu smíchanou s jednou lžící vody.
Univerzální náhradou vajec je čirá želatina, 1 sáček nahradí až 3 vejce v kterémkoliv receptu.
Sladké koláče do kterých jde vejce oklameme přidáním 1 bal. prášku do pečiva smíchaného s ½ lžící vody a ½ lžící oleje. Takto nahradíme 1-2 vejce v receptu.
V slaném pečivu nahradíme vejce stejně, práškem do pečiva. Akorát místo vody a oleje použijeme 1 lžíci octa.
Instantní droždí je také skvělé, jako náhrada vajec v receptech. Ale má výraznou chuť a proto ho nepoužívejte tam, kde se chuť droždí vůbec nehodí. 1 bal. instantního droždí rozmícháme v 70 ml horké vody, takto nahradíme 2 vejce v receptu .
Výbornou náhradou vajec v receptech je obyčejný Solamyl – kukuřičný škrob. 1 lžíce solamylu nahradí 2 vejce . Tato náhrada vajec je výborná do řidších cest – např. na lívance, bramboráky nebo litý perník.
Pokud potřebujete vejce do tvarohové nádivky , nahradíte ho 1 bal. vanilkového pudingu – prášek jednoduše vmícháme do tvarohu.
Pokračování na další straně…