To jim umožnilo vidět, jak bude reagovat střevo v lidském těle. Epiteliální bariéra je ochranná vrstva ve střevě, která kontroluje, co vstupuje do těla.

„Epithelium“ je označení pro skupinu vysoce specializovaných buněk, které vystýlají všechny vnější a vnitřní povrchy těla. Je proto důležité, aby epiteliální bariéra fungovala efektivně, jinak mohou do těla pronikat velmi cizorodé bakterie.

V minulosti bylo poškození naší epiteliální bariéry spojováno s potravinovými alergiemi, gastritidou, cukrovkou, obezitou, cirhózou, sklerózou, stavy autistického spektra, chronickou depresí a Alzheimerovou chorobou.

Ve studii vědci zjistili, že buňky vystavené mycímu prostředku na mytí nádobí zničily střevní ochranné epiteliální buňky, zatímco nižší dávky učinily buňky propustnějšími.

Podle vědců je to velmi znepokojivé, protože oslabení epiteliální bariéry zvyšuje riziko mnoha závažných onemocnění.