Je něco nudnějšího než mytí nádobí? Myčka nádobí je již dlouho běžnou součástí Českých domácností.

Ale i když věci vypadají téměř klinicky čisté, mohou na povrchu zůstat nebezpečné zbytky čištění, které mohou nakonec skončit v našem gastrointestinálním systému a způsobit velké škody, ukazuje studie z Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Zde bylo zjištěno, že některé myčky zanechávají leštidlo na vyčištěných talířích, sklenicích a příborech. A proč tedy?

Podle vědců některé myčky používají oplachovací prostředek, který z povrchu nádobí zmizí, až když se veškerá voda v myčce odpaří.

Jak asi víte, může to chvíli trvat. A toho se výzkumníci obávají.

Zaschlé leštidlo může pro střevní systém dopadnout opravdu tristně.

„Alarmující je, že u mnoha spotřebičů není extra prací cyklus, který by odstranil zbývající aviváž. To znamená, že potenciálně toxické látky zůstávají na pultu, kde pak na místě uschnou,“ říká podle Illustrated Science Cezmi Akdis, profesor na univerzitě v Curychu, který stál v čele studie.

Aby vědci prozkoumali zdravotní rizika používání myčky nádobí, pěstovali v laboratoři buňky, které napodobují buňky v lidském střevě.

Pokračování na další straně