Už jste někdy udělali plný hrnec špenátu nebo houbové polévky a samozřejmě, že jste ho nemohli jíst, tak si ho necháte na zítra? Následujícího dne ji jen ohřejte a je připravena ke spotřebě, aniž byste věděli, co se může ukrývat. Zde je důvod, proč byste to neměli dělat.

Všichni velmi často připravujeme jídlo na několik dní a následně je ohříváme. Některé potraviny však mění své složení, ztrácejí nutriční vlastnosti a dokonce se stávají toxickými. Zde jsou tyto potraviny:

Houby

Houby se nejlépe konzumují ihned po přípravě, a pokud zůstanou na další den, je lepší je jíst studené. To platí pro polévky i pro rizoto, které se připravuje z hub. Při opětovném ohřívání hub dochází ke změně ve složení bílkovin a dokonce ke změně chuti v jídle. Mohou pak způsobit různé zažívací potíže a ztratit jejich přínosy pro zdraví.

Kuře

Stejně jako u hub, i při ohřívání masa dochází ke změně ve složení bílkovin. Nedoporučuje se proto ohřívat na vysoké teploty, zejména kuřecího masa, které obsahuje více bílkovin než červené maso. Pokud jej ohříváte, raději ho nastavíte na nižší teplotu a ohříváte jej déle.

Pokračování na další straně