Sir Chris Whitty, přední anglický odborník na zdraví, vede hnutí za změnu britské slaniny navždy. Asi 90 procent slaniny prodávané v britských supermarketech obsahuje chemikálie. Kromě rakoviny tlustého střeva jsou dusičnany a dusitany spojovány také s rakovinou prsu a prostaty. 

Rakovina střev byla vtažena do centra pozornosti zesnulé moderátorky Dame Deborah James, která v posledních dnech svého boje s nemocí vybrala miliony na charitu.

Anses, francouzský národní orgán pro bezpečnost potravin, uvedl, že jeho hodnocení dospělo ke stejnému závěru jako WHO, přičemž riziko rakoviny střev spojuje s expozicí dusitanům a dusičnanům. 

Dusitany jsou široce používány ve zpracovaném mase, aby prodloužily jeho trvanlivost tím, že zabíjejí bakterie, které mohou způsobit onemocnění, jako je salmonela, listerióza a botulismus. Dusitany také dodávají produktům, jako je slanina, lákavě kyselou chuť a narůžovělý odstín, který je pro spotřebitele lákavě svěží. 

Dusičnany se naproti tomu nejčastěji používají jako hnojiva v zemědělství, a proto se někdy vyskytují ve vodních zásobách, lze je však přidávat i do masa jako konzervant.