Gastroenterolog prof. O mléce a jeho blahodárných, ale i škodlivých účincích hovořil na K1 doktor Vojislav Perišić. Nejdůležitější je rozpoznat, které mléko je nejzdravější, a vědět, kde ho kupujeme, co mu krávy dávaly… Jinak varoval, že mléko může obsahovat látky škodlivé pro kardiovaskulární systém, játra a srdce.

„Je důležité, aby se o mléce vědělo, mnozí říkají, že mléko je nebezpečné, nejen kvůli alergiím, ale i jiným jevům. Teď se bavíme o mléčných typech, mléko A1 obsahuje beta-kasein, ze kterého se dá vyrobit opiát kaseomorfin,“ uvedl. Mléko A2 ho neobsahuje.

Které krávy dávají lepší a které horší mléko?

Viděli jste ty malé krávy,říkají jim keře?Dělají mléko A2,bez kaseomorfinu a to mléko je zdravější,protože nevytváří opiátový efekt při trávení.Tento efekt dále ovlivňuje srdeční choroby,hypertenzi,játra…Velký krávy dělají mléko A1,není to samo o sobě dobré,ale dělají ho ve velkém,takže se to vyplatí.Kamarád má krávy u Zlatara a koupil si várku krav.Dívám se na dvě,hubené,malé, žádné. Říká mi, že nemusí chodit do chléva, dělají méně mléka, ale je to zdravější,“ vysvětlil doktor Voja, co to vlastně znamená.

„Mluvíme o aktivních chemických látkách, v procesu trávení z kaseinu vznikají sloučeniny biologické aktivity, které se perfektně vstřebávají, jdou rovnou do krve a mozku, působí opiátově. Průměrná kráva v Srbsku je 70 procent A1. „s populací krav, které dávají zdravé mléko. Víte, kde není betakasein? V kozím a ovčím mléce lidé říkají, že je zdravější, a to je pravda,“ řekl.

Profesor Perišić dříve vysvětlil, jaký druh jogurtu není zdravý a jak poznat falešný sýr vyrobený z olivového oleje, a nyní představil zajímavou tezi týkající se mateřského mléka.

Pokračování na další straně