Většina lidí se domnívá, že hyperglykémií trpí pouze diabetici. To však není pravda. Vysokou hladinou cukru v krvi může trpět kdokoli, aniž by si uvědomoval, jaké poškození nervů, cév a orgánů způsobuje. Abyste tomu předešli a vyhnuli se komplikacím způsobeným trvale vysokou hladinou cukru, je důležité rozpoznat varovné příznaky a přijmout vhodná preventivní opatření.

1. Fruktóza, součást cukru, způsobuje, že se v játrech účinněji a na neviditelných místech hromadí tuk. Postupem času se tuk hromadí kolem jater a způsobuje jaterní onemocnění, která se před 80. lety minulého století vyskytovala jen zřídka.

2. Každé zvýšení příjmu cukru o 150 kilokalorií denně zvyšuje pravděpodobnost vzniku cukrovky o 1,1 %. Časté močení.

3. S výjimkou lidí s vysokým cholesterolem a/nebo cukrovkou a obézních lidí se u lidí s vysokým příjmem cukru nejvíce zvyšuje hladina špatného cholesterolu a nebezpečných triglyceridů, zatímco hladina dobrého cholesterolu (HDL) se snižuje. Nadměrné množství cukru brání tělu vylučovat špatný cholesterol, zatímco játra produkují více špatného cholesterolu.

4. Srdeční onemocnění a cukrovka spolu úzce souvisejí. Srdeční infarkty a mozkové mrtvice jsou nejčastějšími příčinami úmrtí.

Pokračování na další starně