Každá část celeru, stonek, list a dokonce i semínko, je jídla a plná živin. Celerové listy se často přidávají do polévek a příloh a mletá celerová semínka jsou perfektním kořením.

Olejová složka v semínkách, apoil, je zodpovědná za charakteristickou vůni celeru a mnohé zdravotní účinky. Celer obsahuje množství vitamínů B6, C, A, K, kyselinu listovou, vápník a vlákninu.

Podívejme se, jaké blahodárné účinky má na naše zdraví

Protizánětlivé

Celer je plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, které hrají roli při zánětech.

Celer lze použít jako přírodní lék pro mnohá zánětlivá onemocnění, jako jsou onemocnění jater a ledvin, artritida, syndrom dráždivého tračníku, kožní onemocnění a infekce močových cest.

Snižuje hladinu cholesterolu

3-n-butylftalid v celeru je složka, která snižuje hladinu tuků v krvi. Hladinu cholesterolu v krvi lze snížit také celerovými doplňky stravy.

Proti vysokému krevnímu tlaku

Vysoký krevní tlak také zvyšuje riziko onemocnění koronárních arterií. Výtažky ze semen celeru mají antihypertenzivní účinky. Celer má vysoký obsah draslíku a vápníku, které podporují zdraví srdce.

Nemoci jater a ledvin

Celer je ideální potravina pro čištění jater. Pravidelná konzumace má ochranný vliv na zdraví ledvin a jater. Má vysoký obsah vitamínů C, B a A a působí i močopudně, čímž napomáhá při procesu detoxikace.

Podporuje hubnutí

Patří mezi potraviny, které jsou povoleny během programů na hubnutí. Jelikož má nízký obsah kalorií a sacharidů, je také bohatý na vlákninu a je dokonalou přílohou k jídlu. Pokud jste ještě nevyzkoušeli smaženou celerovou tyčinku, rádi vám ji doporučíme.

Proti nadýmání, podporuje trávení

Diuretický účinek se pojí s příznivým účinkem na mnohé trávení. Konzumace celeru je výborná proti dehydrataci a nadýmání a má vliv i na zlepšení trávení.

Pokračování na další straně