Semena jablek mohou být pro naše tělo škodlivá. To vše kvůli amygdalinu, který se může změnit na kyanovodík. Příliš mnoho této chemikálie v těle může vést k smrti.

Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce v naší zemi. Jíme je syrové, přidáváme je do salátů, koláčů a připravujeme džemy, džusy a omáčky. Podle statistik každý Polák sní asi 13 kg tohoto ovoce ročně, a pokud jde o vývoz, Polsko je jedním z předních dodavatelů jablek v Evropě.

Spotřeba jablečných semen je docela kontroverzní téma. Důvodem je to, že v semenech jablek nebo amygdalinu je vitamin B17. Nejen semena těchto plodů obsahují tuto látku. Je také přítomen v semenech broskví, meruněk, švestek, třešní a hrušek. Arónie, bezinky, cizrna a sezam mají také nízký obsah amygdalinu.

Pokračování na další straně