Umyjete drůbež před přípravou večeře? Toto je chyba. Oplachování masa riziko otravy jídlem vůbec nesnižuje, dokonce ho zvyšuje! Proč? Když kuře opláchneme, kolem dřezu stříkají malé kapičky vody. Nejsme schopni tomu zabránit. Tímto způsobem se bakterie, které mohly být na mase, šíří po kuchyni.

Americká stanice NBC nedávno ukázala animaci připravenou vědci z Drexelovy univerzity, která ukazuje, jak se bakterie šíří i metr od kuchyňského dřezu. Podle profesorky Jennifer Quinlan z katedry nutričních věd Drexelovy univerzity „Mytí masa před vařením není příliš hygienické“. Video připravené vědci je součástí programu na šíření těchto znalostí ve Spojených státech.

Na webových stránkách USDA (Ministerstvo zemědělství USA) můžeme najít informaci, že bakterie, které mohou způsobit otravu, jsou schopny růst v mase při teplotě 5 až 60 stupňů Celsia. Proto je tak důležité, aby doba od rozmrazování do vaření masa byla co nejkratší. Samotné zmrazení bakterie neodstraňuje, ale pouze brání jejich růstu. Jsou zničeny pouze tepelným zpracováním při teplotách nad 70 stupňů.

Jak vidíte, praní není řešením. Bakterie, které mohou být na mase, stejně zemřou v průběhu vaření, smažení nebo pečení, ale ty, které jsou postříkány a rozprostřeny kolem dřezu, již takovému tepelnému zpracování nepodléhají.

Pokračování na další straně