Zde je několik tipů, jak rozpoznat vejce od zdravé slepice:
- Tvrdost a hustota skořápky
Skořápka vajec musí být pevná a hustá. Pokud se příliš snadno rozbije, je vejce nekvalitní. Při správné výživě slepice je skořápka tvrdá a obtížně se rozbíjí.
- Barva žloutku
Zdravý žloutek by měl být žlutý, ne každý ví, že těm oranžovým je třeba se vyhýbat.
- Tloušťka a tvar žloutku
Zdravé žloutky jsou kulaté se silnou vrstvou. Pokud vidíte něco neobvyklého, je to známka špatné kvality vajec.
Jak nás výrobci klamou?
- Studie publikovaná v Oxford Journal uvádí, že množství beta-karotenu lze zvýšit podáváním kuřecích potravin bohatých na beta-karoten.
- Jiné studie ukazují, že množství mastných kyselin oproti množství omega-3 mastných kyselin ve vejcích lze zvýšit zvýšením hladiny DHA v kuřecí stravě.
Kde seženete nejlepší vajíčka?
Nejkvalitnější vejce lze zakoupit od místních chovatelů. Pokud se na to cítíte, můžete si pořídit vlastní slepice a užívat si každodenní přísun čerstvých a zdravých vajec.
Zdroj.