Martin Grutveld a jeho tým během výzkumu objevili v použitém slunečnicovém oleji dvě nové jedovaté složky. Spolu s těmi již známými mohou vést k tělesné obezitě, chorobám kardiovaskulárního systému, cukrovce 2. typu a onkologii.

Mezinárodní skupina vědců vedená odborníky z University of Granada provedla experiment na krysách, jehož cílem bylo zjistit, jak konzumace rostlinných olejů a rybího tuku ovlivňuje játra experimentálních subjektů. Ukázalo se, že slunečnicový olej a rybí tuk ničily jaterní buňky a současně je oxidovaly. Profesor fyziologie Jose Luis Morales uvedl, že studie naprosto prokázaly, že tuk z konzumovaných rostlinných olejů a rybího tuku se hromadí v játrech s věkem. Pokud ale konzumace olivového oleje přirozeně stárne játra, pak slunečnicový olej a rybí olej zvyšují jeho predispozici k různým chorobám. Zejména riziko nealkoholické steatohepatitidy (onemocnění, které se vyskytuje na pozadí onemocnění tukových jater, které vyvolává řadu onemocnění: hypertenze,

Další skupina odborníků, konkrétně na rostlinný olej, objevila benzopyren – nejsilnější karcinogen způsobující rakovinu. Vědci zjistili, že tato látka přechází ze semen na olej, ve kterém se hromadí během dozrávání slunečnic rostoucích podél silnic a v období, kdy jsou plodiny vykládány ve dvorech sýpek přímo na asfalt. Pokud se asfalt v horkém počasí zahřeje až na 30 stupňů, začne uvolňovat benzopyren, který se vstřebává do semen. Odborníci z mezinárodní skupiny vědců varují: pokud jsou taková semena skladována rok, koncentrace benzopyrenu se zvyšuje natolik, že nepomůže žádné množství rafinace a deodorizace. Horká pánev aktivuje pouze všechny škodlivé látky obsažené v takovém oleji.

Zdroj:newsds.site