Dnes se při vaření používá široká škála olejů: arašídy, hořčice, kukuřice, olivy, slunečnice, světlice barvířská.V Rusku je nejběžnější samozřejmě slunečnice. Podle ruských odborníků na výživu ji používá až 70 procent populace. Navíc, pokud před 20-30 lety bylo v Rusku vepřové a hovězí tuk, stejně jako máslo dobré k vaření, dnes jsou opuštěny kvůli „zdravým“ olejům, které neobsahují cholesterol.

Asim Malhotra, kardiolog a vůdce hnutí za zdravé stravování, opíraje se o nejnovější vědecké výzkumy, připouští, že rozšířená propaganda škodlivosti másla a tučného mléka se ukázala jako neudržitelná. Právě tyto produkty jsou dobrou prevencí srdečních chorob a cukrovky typu II, ale takzvané „zdravé“ rostlinné oleje naopak zabíjejí světovou populaci. Jak si nevzpomenout na Paula Bragga, který ve své knize „Zázrak půstu“ řekl: „vaše smrt se smaží na pánvi“. Asim Malhotra s touto formulací souhlasí a jako důkaz uvádí výsledky studií, které uvádějí, že slunečnice, kukuřice a řada rostlinných olejů se po zahřátí snadno přemění na toxické aldehydy, které přispívají k rozvoji rakoviny.

Až donedávna se věřilo, že tyto toxické látky vznikají pouze tehdy, když se olej zahřeje na bod uzení (u slunečnicového oleje je to 225 stupňů Celsia). Martin Grutveld, profesor Univerzity De Montfort v Leicesteru, provedl takový experiment: dobrovolníkům vzal zbytky různých slunečnicových olejů, na kterých už něco smažili. Ukázalo se, že aby se slunečnicový a kukuřičný olej „stal škodlivým“, stačí se dobře zahřát a reagovat s kyslíkem. Již v této fázi produkují aldehydy a lipidové peroxidy. Poslední jmenovaní jsou účastníky reakcí volných radikálů. Všechny tyto látky se navíc vytvářejí při pokojové teplotě, ale proces je velmi pomalý. Pokud smažíte jídlo na rostlinném oleji dvacet minut, hladina aldehydů bude 20krát vyšší než maximální přípustná hladina stanovená Světovou zdravotnickou organizací. Mimochodem, akumulace takových toxinů v těle může vést k demenci.

Pokračování na další straně

1
2