Sběr a příprava květin na džem

Mnoho žen v domácnosti vyrábí vynikající džem z rostliny bohaté na prospěšné mikroelementy a vitamíny. Téměř každý z nich má svůj vlastní recept na pochoutku.

Léčivý džem :

  • snižuje krevní tlak;
  • posiluje imunitní systém;
  • tiší kašel;
  • léčí játra;
  • uklidňuje nervy;
  • pomáhá snižovat horečku při nachlazení;
  • zabraňuje rozvoji gastrointestinálních onemocnění.

Nejdůležitější fází při výrobě džemu je sběr a příprava květin. Sbírají se na lesních mýtinách, mimo podniky a rušné silnice, vždy za slunečného dne.

Vyberte květiny s jasnými, sytými barvami, nejlépe kvetoucí druhým rokem. Důležitá je také velikost květin – čím jsou větší, tím jsou užitečnější. Lidé se snaží sbírat květiny na marmeládu, jakmile odkvetou. Odřízněte je co nejblíže k hlavě. Můžete také sbírat pouze okvětní lístky.

Před vařením se květiny pečlivě třídí a vybírají se tam skrytý hmyz. Poté se suroviny umyjí. K odstranění hořkosti se květy namočí na den (nebo přes noc) do vody. Pokud si však chtějí zachovat více léčivých vlastností, květiny se nenamáčejí.

Jak udělat zdravý džem

Na přípravu klasické pampeliškové marmelády (husté) použijte 400 g. (nebo 400 ks) květy vezmou 850 gr. cukr a dvě sklenice vody. K přípravě džemu požadované hustoty byste měli vzít méně nebo více cukru a vody.

Nejprve se uvaří květy . K tomu se vloží do misky, naplní se vodou a přivedou k varu. Pokud je džem s citronem, přidejte do vody s květy jeden nakrájený citron a dejte jeden litr vody.

Když se odvar vaří, snížíme intenzitu tepla a květy vaříme na mírném ohni 15-20 minut.

Poté se vývar odstraní z ohně , dobře se zfiltruje a vrátí se do mísy k vaření. Aby byla chuť džemu intenzivnější, mnoho hospodyněk nechává vývar přes noc louhovat a poté přefiltruje.

Do mísy s přecezeným vývarem přidejte cukr a dobře promíchejte. Poté stáhněte na mírný oheň a po varu vařte dalších 30 minut.

Hotový džem přelijeme horký do připravených sklenic a přikryjeme víčky.

Pampeliškový džem musíte skladovat na chladném místě (suterén nebo lednice). Tento džem je nejužitečnější v prvním roce po přípravě a lze jej skladovat až tři roky.

Za účelem diverzifikace chuti neobvyklého džemu přidávají ženy v domácnosti při vaření všechny druhy přísad :

  • skořice;
  • pomeranč
  • listy rybízu.

Chutný a aromatický džem lze jíst s čajem, pít nalačno zředěný v teplé vodě nebo použít jako dezert.