Zdravý pampeliškový džem s citronem lze snadno připravit pomocí jednoduchého receptu krok za krokem s fotografiemi. Pokud si přejete, můžete pro testování uvařit jednu nebo dvě sklenice. Jen je potřeba si pospíšit, protože s příchodem léta je květů pampelišek stále méně.

Výhody pampelišky pro člověka

Tato skvělá marmeláda se vyrábí z pampelišky, která kvete na jaře jarem. Obvykle se vyrábí od dubna do května; i na konci května lze najít mladé květy a uvařit z nich oblíbenou a zdravou pochoutku.

Pampeliška, kterou mnozí považují za plevel, je velmi zdravá rostlina. Již od pradávna používali tradiční léčitelé pampelišku k léčbě jater. Je ideální na vyčištění jaterních kamenů. Je také látkou s obsahem cholecystokininu.

Květ stimuluje srdce a cévy, povzbuzuje trávení a vylučování žaludečních šťáv. Od pradávna se používá k léčbě žloutenky, podráždění žaludku a k odpuzování hmyzu. Pampeliška je výborná na snižování nadbytečného cholesterolu, zabraňuje jeho vstřebávání do těla a odstraňuje z těla toxiny.

Napomáhá vylučování inzulínu při cukrovce a zmírňuje silný kašel při plicních onemocněních. Léčitelé vědí, že pampeliška také zmírňuje bolest a působí antisepticky. Na dlouhý seznam neduhů, které tato květina léčí, lze přidat kožní bradavice a ekzémy. Používá se také k léčbě bolestí kloubů a jako tonikum.

Rostlina, která roste všude, je neuvěřitelně bohatá na :

  • vitamíny A, K, B4, C;
  • žehlička;
  • kobalt;
  • sodík;
  • fosfor;
  • měď;
  • vápník;
  • vlákno;
  • sacharidy;
  • proteiny.

V mnoha zemích se tato květina kromě léčebných účelů používá do salátů, vyrábí se z ní džem, vyrábí se víno, kvas a želé. V Japonsku a Francii se speciálně pěstuje.

Kromě vaření a léčebných účelů se pampeliška úspěšně používá v kosmetologii. Jeho šťáva bělí stařecké skvrny a pihy a nálev z kořenů a listů zlepšuje pleť. Pleťové vody a odvary z této rostliny obnovují pružnost pokožky, zmírňují akné, záněty a pupínky.

Pokračování na další straně