Baterie se v potravinách objevuje, pouze pokud je na povrchu potravin zvířecí odpad. E. Coli lze nalézt také na ovoci a zelenině, pokud byly v kontaktu s vodou kontaminovanou výkaly. Konzumace takové vody může mít za následek onemocnění ledvin, cukrovku závislou na inzulínu nebo dokonce trvalé poškození mozku.

Pouze správné skladování a zpracování masa nás ochrání před infekcí těla. Pokud si chceme hamburger připravit sami, měli bychom maso kupovat z legálních zdrojů, nejlépe z obchodů pod sanitárním dohledem. Restaurace a potravinářské vozy, ve kterých objednáváme hamburgery, by také měly být pod neustálou kontrolou Sanepidu. Za pozornost stojí také hygiena přípravy jídla, které si na daném místě objednáme. Bohužel, když sáhneme po hamburgerech ze stánku, nikdy si nemůžeme být jisti kvalitou mletého masa.

Aby konzumace hovězího masa neohrožovala naše zdraví, mělo by být řádně tepelně ošetřeno, což pomůže zničit nebezpečné bakterie a parazity. Smažení a vaření masa by mělo probíhat při vhodné teplotě a jeho skladování ve sterilních podmínkách.

Zdroj:o2pl