V tomto ročním období dozrává v lesích a na zahradách (o něco dříve, než jsme zvyklí). Toto černé ovoce bylo obdivováno již od dob starých Řeků a jeho historie je starší než lidstvo samo. V posledních letech se však na ostružiny zapomíná a do popředí se dostávají jejich oblíbenější lesní příbuzní, borůvky a brusinky. Ostružiny by však neměly být zapomenuty.

Vyzařuje z nich klid a síla zeleného lesa.
Ostružiny rostou ve velmi drsném prostředí a jejich jedinou obrannou zbraní jsou ostré trny. Výsledkem jejich síly a odolnosti jsou černé bobule, které v sobě skrývají tajemství zdraví, síly a klidu.

Výživové výhody

Kdo by řekl, že toto ovoce obsahuje vitamíny a živiny, které se v jiném ovoci nevyskytují? Je doslova nabité vápníkem, vitaminy skupiny B, vitaminem C, vitaminem K a vitaminem E.

Klouby a svaly.
Kůra ostružiníku obsahuje olej a salicyláty, které se používají při léčbě zánětů a revmatismu. Ostružiny jsou prospěšné pro celkové zdraví kloubů, svalů a šlach a jsou vhodné zejména pro aktivní sportovce a ty, kteří mají potíže s pohybovým aparátem a časté záněty.

Prevence cukrovky.
Díky kyselině ellagové mohou ostružiny pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zabránit vzniku nebo zhoršení cukrovky.

Pokračování na další straně