Všichni rádi jíme kuře, ale v poslední době je kvalita tohoto masa zpochybňována…

Kuřecí maso je nepostradatelnou součástí stolu snad ve všech domácnostech, ale většina z nás při nákupu dbá spíše na cenu než na samotný vzhled a barvu masa. Výživová specialistka Branka Mitrović totiž vysvětlila, které části kuřete nejsou zdravé a proč bychom je neměli jíst.

Už jste slyšeli o brojlerovém kuře?

Řeč je o specifických bílých kuřatech, která jsou chována na farmách. Když jsou mezi 10 a 12 týdny staré a dosáhnou určité hmotnosti, jsou prodávány na trhu a připraveny ke spotřebě. Pokud kuře není domácí, existuje možnost, že obsahuje arsen , který může u lidí způsobit cukrovku a neurologické poruchy. Některé části takového masa nesmíme jíst .

Jak rozeznáme tento druh kuřete od domácího?

Výživový specialista Branka prozradil několik tipů.

  • Všichni víme, že kuře domácí má žlutou barvu, zatímco kůže brojlerového kuřete je obvykle bělavá. Ani na to se však dnes nelze spolehnout, neboť prodejci kuře často barví potravinářským barvivem na žluto. Rozdíl je také patrný v tepelné úpravě samotného kuřete – brojlerové kuře uvolní mnohem více tekutiny a tuku a bude mnohem tvrdší ve srovnání s kuřetem z přirozeného chovu – vysvětluje.

Pokračování na další straně