Naše babičky vyráběly nakládané okurky, rajčata, zelí a jablka v dubových sudech. V dnešní době jsou výrobky obvykle skladovány ve skleněných nádobách. Okurky a zelí jsou umístěny uvnitř nich a nádoba je pokryta nylonovým krytem. A lidé postupně začali zapomínat na léčivé vlastnosti slané vody.
Zakalené okurky z okurek by se neměly vyhazovat. Tato bohatá kapalina může být užitečná pro mnoho účelů. Nakládané okurky se často používají při vaření a v receptech na domácí kosmetiku. Z toho jsou vyrobeny masky a koupele na ruce a nohy. Používá se k marinování lehce vařeného zelí nebo pečení sušenek a perfektně se hodí k polévkám a omáčkám.
I marináda ze sterilizovaných okurek je vhodná na smažení a namáčení jídla, ale pro zdraví je užitečnější fermentační voda. V lidovém léčitelství jsou okurky z kysaného zelí dobře prokázány samy o sobě. Pijí ho na zažívací potíže, blahodárně působí i na játra.
Ale jeho zakalená marináda ve sklenici s konzervovanou zeleninou, kterou lze sterilizovat, je alarmující. Další skladování by nemělo měnit původní vzhled obsahu! Bubliny na víku a zákal marinád dokazují fermentaci zeleniny v nádobě, což je po tepelném zpracování nepřijatelné. Takové příznaky vyvolávají otázky týkající se životaschopnosti ochrany. Pokud si nechcete ublížit, je lepší vyhodit rozbitý produkt.
Pokračování na další straně