Jedním z nejoblíbenějších plodů mnoha lidí v létě jsou sladké meruňky. Domovina tohoto ovocného stromu, který patří do rodu Prunus spolu se švestkami, mandlemi, broskvemi, třešněmi a višněmi, leží ve střední Asii a na severovýchodě Číny, směrem k ruským hranicím.

Meruňky obsahují vysoké množství antioxidantů, které jsou klíčové pro posílení imunity a snížení oxidačního stresu. Jsou vysoce výživné a prospívají očím i trávení.

Obsahují velké množství vitaminů a minerálních látek, ale jsou málo kalorické. Dvě čerstvé meruňky (70 g) obsahují pouze 34 kalorií, 34,8 g sacharidů, 34,8 g bílkovin, 1 g proteinů, téměř žádný tuk, 4 % draslíku, téměř žádnou vlákninu a vitaminy A, C a E. Obsahují také silné antioxidanty, jako je betakaroten, lutein a zeaxantin, které bojují proti volným radikálům a snižují oxidační stres.

Množství vlákniny v meruňkách nelze podceňovat a má pozitivní vliv na střeva a celý trávicí systém. Nejlepší je jíst je celé bez loupání, ale měly by se předtím důkladně omýt. Odborníci na výživu doporučují dávat meruňky na stůl co nejčastěji, ale existují výjimky.

Pokračování na další straně