postup:
Z 200 ml teplého mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravíme kvásek a necháme ho narůst asi 10 min.
Ze zbylého množství mouky si můžeme odebrat 4 zarovnané lžíce mouky na posypání. Do zbytku mouky dáme sůl, cukr, promícháme, přidáme kvásek, žloutky, smetanu, rum a zbylé mléko.
Smícháme – těsto bude dost řídké, ale hnětením nabude jinou konzistenci.
Těsto bude po uhnětena řidší, ale netřeba se toho bát. Domíchat ho vařečkou.
Jemně těsto pomoučníme (moukou, kterou jsme si odebrali) – přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě nakynout min. 1 hod až 90 minut.
Těsto přendáme na pomoučený vál. Na pomoučeném vále těsto posypeme ještě trochu moukou a převrátíme.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jemně poprášíme moukou i z druhé strany a vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm.
Těsto je perfektní – nelepí se, vykrajujeme z něj kolečka (na vrchu můžeme prstem udělat jamku a později ji naplníme), nebo jiné tvary – ideální naolejovaným pohárem. Druhou várku můžete udělat jako kosočtverce se zářezem uprostřed – je to na vás.
Smažíme na oleji dozlatova.
Přejeme vám dobrou chuť! 🙂
Zdroj:Dobrenoviny.sk