Ti, kteří měli v dětství sklony k chudokrevnosti, si kuřecí játra dobře pamatují.

Pravděpodobně jejich matka dávala játra téměř do každého jídla, aby jim zlepšila krevní obraz. Nemůžeme se však nezeptat, zda je skutečně zdravá?

Moderní odborníci na výživu doporučují játrům se ve stravě vyhýbat, protože mají vysoký obsah cholesterolu a tuku. Jedna kuřecí játra obsahuje málo tuku (2,86 gramů, z toho 0,9 gramů nasycených tuků) a 248 miligramů cholesterolu.

Zdraví lidé zkonzumují méně než 300 miligramů cholesterolu denně, což znamená, že lidé s poruchami metabolismu tuků, kteří musí dbát na příjem cholesterolu, mohou játra konzumovat příležitostně a v menším množství.

Daleko větší mylná představa je, že všechny toxiny z našeho těla, které játra vyčistila, se zadržují v játrech, což je zcela nesprávné.

Játra jsou filtrem našeho těla a mají roli v obraně těla před mnoha toxickými látkami, ale játra neutralizují toxické chemikálie a vylučují je z těla detoxikací, aniž by je udržovala uvnitř.

Pokračování na další straně