Je hnědý cukr zdravější než cukr krystal?

Mezi lidmi, kteří drží dietu a mění životní styl, je běžná mylná představa, že hnědý cukr je zdravější a obsahuje méně kalorií než tradiční granulovaný cukr. Celkově se však dá říci, že se svým složením od sebe neliší, takže z hlediska výživy a fyziologie není žádný „zdravější“ než ten druhý. Rozdíl je především v jejich výrobním procesu a hnědý cukr obsahuje o něco více minerálních látek, ale to neospravedlňuje vaši preferenci. 

Můžete jíst tolik bezenergetických sladidel, kolik chcete?

V případě sladidel bez energie může být extrémně lákavé nekonzumovat žádné kalorie. Národní asociace maďarských dietologů však upozorňuje, že ve většině případů mají konkrétní denní přípustný příjem, který je důležité dodržovat. 

Podle nejnovějšího doporučení WHO se při hubnutí nedoporučuje používat sladidla bez cukru, je lepší zkusit snížit příjem cukru a pokrýt denní potřebu cukry přírodními (např. ovoce). Dále se v souladu se zdravou výživou snažte snížit množství cukru v jídle a v případě potřeby používejte sladidla, ať už přírodní nebo umělá.

Aspartam je jedním z mnoha umělých sladidel, která se používají ve více než 6000 výrobcích. V Evropské unii mohou být mezi složkami označena také jako E 951.