V dnešní době je nabídka dostupných a používaných sladidel stále větší a v regálech najdeme stále více potravin, které kromě cukru nebo místo něj obsahují i další sladidla. Proto je velmi důležité znát jejich správnou aplikaci a jejich vliv na organismus.
Tři běžné mylné představy o sladidlech
Navzdory skutečnosti, že sladidla jsou obvykle přezkoumávána Evropským úřadem pro bezpečnost potravin, existuje o nich mnoho mylných představ. Fenoménu nenahrává ani fakt, že se v poslední době upozorňuje na nebezpečí mnoha typů. Jak uvádí Femina, škodlivé účinky aspartamu a acesulfamu-K byly prokázány řadou studií.
Během výzkumu PLOS Medicine 2022 , kterého se zúčastnilo více než sto tisíc dospělých, bylo zjištěno, že umělá sladidla, zejména aspartam a acesulfam-K, mají zvýšené riziko rakoviny. A ve výzkumu časopisu Environmental Health Perspectives z roku 2006 byl doslova nazýván multipotenciálním karcinogenem.
Jsou ale všechna sladidla skutečně karcinogenní?
Musíme říci ne, stačí znát pravidla týkající se jeho spotřeby a povoleného denního příjmu (ADI). Výsledkem toho může být konkrétní množství, které se udává v jednotkách miligramy/tělesná hmotnost kilogramy/den, ale také se stává, že taková hodnota uvedena není. V případě blíže neurčené ADI není přirozeně se vyskytující množství nebo množství v souladu s pravidly v potravinách zdraví nebezpečné. Pokud tedy dodržujete tyto limity, je považováno za bezpečné konzumovat produkty obsahující taková sladidla. U potravin s nespecifikovanou ADI je však také nutné dodržovat střídmost.
článek pokračuje na další stránce..