Německý vědec a nositel Nobelovy ceny za fyziologii Harald Hauzen varoval, že špatně prozkoumaný virus nalezený u krav může způsobit rakovinu u lidí!

– Věřím, že domácí zvířata mohou být přímými příčinami rakoviny tlustého střeva u lidí. Máme experimentální data, která tuto hypotézu podporují. To však musí být ještě potvrzeno – upozornil Hauzen.

Jiní vědci již dříve varovali, že používání červeného masa (hovězí, telecí, koňské, skopové a vepřové) zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Hauzen ale tvrdí, že nebezpečí přichází pouze s hovězím masem, ale také s kravským mlékem, jakkoli se to může zdát neuvěřitelné!

Tradiční vysvětlení bylo spojeno s přípravou masa ke konzumaci na grilu a odtud se tradovala tvrzení, že to vede ke vzniku karcinogenních látek.

– Tato teze ztrácí ze zřetele, že stejné karcinogenní látky vznikají při smažení ryb a kuřecího masa a že si nikdo nemyslí, že používání masa z pernatých zvířat a ryb zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva – zdůrazňuje vědec .

Pokračování na další straně