Vejce jsou základní potravinou. Není snad nikdo, kdo by nejedl vejce. Někdy jsou ale trochu neobvyklá. Vejce jsou nedílnou součástí české i světové kuchyně. Vejce jsou chutná, dají se připravovat na různé způsoby a jsou pokladnicí užitečných látek. Každý, kdo jakýmkoli způsobem vařil vejce, se pravděpodobně setkal s krvavě červenými skvrnami. V takovém případě se nabízí otázka:
Jsou vejce jedlá?
Měla by se uvařit a sníst, nebo vyhodit? Jaká je odpověď? Mnoho lidí si myslí, že se jedná o kuřecí embrya, ale odborníci s tím nesouhlasí. Když jsou vejce snesena, jedná se o sraženou kuřecí krev. S čím tedy máme co do činění? Tyto malé skvrny jsou sražená kuřecí krev, která se obvykle objevuje na povrchu žloutku. Toto zabarvení je způsobeno praskáním malých kapilár ve vaječnících a vejcovodech nosnice.
Pokud se skvrny objeví v blízkosti žloutku, došlo ke krvácení po uvolnění vejce z folikulu. Folikuly jsou velmi bohaté na krevní cévy a další specializované tekutiny. Vajíčko se tvoří ve vaječníku a tvorba skořápky je konečnou fází. Není proto možné předem určit, zda jsou tyto skvrny uvnitř, nebo ne.
Pokud slepice pravidelně snášejí vejce s červenými skvrnami, může to být způsobeno nedostatkem vitaminu A a vitaminu D. Otázkou však zůstává bezpečnost, tj. zda lze taková vejce bez problémů konzumovat.
Pokračování na další straně