• 1 kg zelí
  • 8 kusů zelí nebo sladkého zelného listu (vnější listy velké)
  • 80 dkg mletého vepřového masa (stehno nebo plece)
  • 1 dl rýže (pokud nemáte odměrku: asi 1/3 hrnku)
  • 20 dkg syrového uzeného masa (mohou být např. Žebra)
  • 10 dkg uzené slaniny
  • Klobása s 10 dkg uzených paprik
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 1 pálivá červená paprika
  • 2 ks červená paprička
  • 2 dl zakysané smetany
  • Koření: sůl, pepř, petržel nebo kopr

Příprava plněného zelí

Druhé tajemství výroby dokonalého plněného zelí je v přípravě. Musíš den předtím strávit nějaký čas a nebudeš toho litovat!

  • Noc předtím jste namočili uzené maso. Následujícího dne ho vaříte do poloviny a necháte vychladnout ve šťávě.
  • Pokud děláte sladké zelí s listy, opařte je, aby byl list měkký a mohl se do něj zabalit (je jednodušší koupit nakládané listy, ale je to trochu dražší). Pokud je zelí velmi kyselé, trochu ho umyjte.
  • Napařujete rýži – potřebujete dvakrát tolik vody.
  • Polovinu slaniny nakrájíte na tenké plátky a klobásu a uzené maso nakrájíte na větší kousky. Druhou polovinu slaniny nakrájíte na kostky.
  • Nakrájíte také cibuli, rozdrčíte stroužky česneku.
  • Mleté maso dáte do misky. Trochu rozpustíte kostky slaniny, na jejím tuku nasekáte nakrájenou cibuli a vše přidáte k masu.
  • Přidáte dušenou rýži (což je důvod, proč je druhým tajemstvím dokonalého plněného zelí správná příprava, protože to nebude těžké, pokud rýži předem napaříte), sůl, pepř a přidáte polovinu červené papriky.
  • Smícháte celou nádivku, uprostřed uděláte díru a v ní rozbijete vejce. Znovu promícháte, ručně promícháte a rozdělíte na 8 částí pro 8 plněných zelí.
  • Vložíte zelný list do jedné ze svých dlaní, vložíte porci nádivky. Zabalíte ho do zelných listů, oba okraje sklopíte a vyhrnete.
  • Při sestavování plněného zelí je prvním krokem umístění poloviny zelí na dno velké pánve.
  • Na vrch položíte náplně (tj. Zabalené zelí) a naložíte také kousky klobásy a uzeného masa. Nakonec celý přikryjte druhou polovinou zelí.
  • Nahoře je navíc příchuť, díky níž je plněné zelí ještě vynikající. Vložíte bobkový list a feferonky (pokud se vám nelíbí, je to volitelné), dáte plátky slaniny, posypete druhou polovinu červené papriky.
  • Z jedné strany nalijte šťávu z uzeného masa (předtím ji ochutnejte, je-li velmi slaná, zřeďte ji). Mějte nahoře 2-3 prsty tekutiny. Plněné zelí je připraveno k vaření.
  • Když to všechno zakryjete, nastavíte to na odpařování. Pokud se šťáva odpaří, nahraďte ji vodou. A to je třetí tajemství výroby opravdu chutného plněného zelí . Je důležité nenechat na konci v pánvi hodně šťávy. Plněné zelí je opravdu dobré, pokud pod ním na konci vaření zbývá málo šťávy. Když maso změkne a slanina se rozpustí, jídlo je hotové.

Servírování plněného zelí

Vytáhnete malé zelí na větší talíř, dáte na něj plněné zelí, uzené maso a klobásu, ozdobíte zakysanou smetanou a petrželkou (nebo koprem).

Můžete si koupit další slaninu, nakrájet 8 plátků a smažit ji. Tyto „slaninové pánve“ vyrobené ze slaniny na plněném zelí budou vypadat velmi dobře.

Můžete také přidat zakysanou smetanu samostatně. Nezapomeňte, že existují lidé, jejichž plněné zelí lze jíst pouze s chlebem.

Skladování plněného zelí

Plněné zelí lze dobře skladovat, několik dní nebo dokonce týden v chladu. Dávejte pozor, abyste to nedali dohromady se zakysanou smetanou, protože by se to snáze kazilo.

Zdroj:Facebook

zdroj: