Švestky jsou již běžně dostupné na trhu a hospodyňky čekají na ten správný okamžik, aby je proměnily v lahodný zimní dezert, který si během dlouhé a chladné zimy může všemi smysly vychutnat celá rodina.
Babiččin nejjednodušší recept na povidla
Ingredience:
1 kg zralých švestek
700 g cukru
Šťáva z 1 citronu (asi 2-3 polévkové lžíce)
1 balení (asi 20 g) pektinu (volitelně)
Příprava:
Švestky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a poté nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji uvařily. Poté je dejte do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, aby se cukr rovnoměrně rozložil.
Za občasného míchání necháme 15-30 minut odstát. To pomůže švestkám pustit šťávu a cukr se lépe rozpustit.
Pak přichází proces vaření. Umístěte kastrol na střední teplotu a za občasného míchání směs vařte. Když se směs začne vařit, snižte teplotu a pokračujte ve vaření. Pokud používáte pektin, přidejte jej podle návodu na obalu (obvykle se přidává ke konci vaření).
Vařte, dokud směs nezhoustne, asi 20-30 minut. Chcete-li zkontrolovat, zda je džem hotový, dejte trochu džemu na talíř a nechte několik sekund vychladnout. Pokud marmeláda ztuhne a nevyteče, je hotová.
Pokračování na další straně