Krásné a lesklé vlasy jsou snem každé ženy. Pro jejich zachování je však důležité dbát na některá opatření, která zabrání šedivění a blednutí vlasů. A tyto nevzhledné faktory mohou být způsobeny některými potravinami, návyky a nadměrným stresem, zejména sladkými potravinami. Pokud si tedy chcete svůj účes udržet po mnoho let, začněte u svého jídelníčku. Strava je důležitá i pro další prvky zdraví lidského těla, jako je imunitní systém.
Potraviny, které mají negativní vliv na vlasy
Šedivé vlasy, lámavé vlasy a roztřepené konečky jsou příčinou komplexů a nízkého sebevědomí mnoha lidí na celém světě. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že za mnohé z těchto problémů si mohou sami, jsou důsledkem nezdravých stravovacích návyků a některých životních zvyklostí, jako je kouření a neustálé vystavování se stresu. V takovém případě není řešením barvení vlasů, ale změna návyků a každodenní stravy.
Mezi nejčastější potraviny, které mají negativní vliv na zdraví a krásu vlasů, patří smažená jídla, zejména sladká a tučná. Tyto potraviny jsou plné chemických látek, které způsobují oxidační stres a zvyšují hladinu volných radikálů v těle. Tyto nepřátelské látky jsou zodpovědné za vznik mnoha nebezpečných onemocnění, včetně rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Působení volných radikálů však vede také k předčasnému stárnutí a narušení přenosu melatoninu.
Zaměřte se raději na zdravé potraviny.
Existují různé potraviny, které podporují zdraví a růst vlasů. Patří mezi ně mimo jiné následující potraviny:
- losos a další mastné ryby
- ořechy a semínka
- vejce, zejména vaječné žloutky
- špenát a další listová zelenina
- avokádo
- ovoce a zelenina bohatá na vitamín C
- luštěniny
Všechny výše uvedené potraviny přispívají ke kvalitnímu růstu vlasů a podporují vlasové folikuly. Důležité je také zajistit správnou hydrataci, která vyživuje vlasové folikuly a zabraňuje tvorbě lupů.
Pokračování na další straně