Dnes si řekneme, jak upéct velikonoční bochánky z vídeňského těsta – jemné, sladké, nadýchané. Pochoutky podle tohoto receptu jsou velmi chutné a vydrží dlouho čerstvé.

Recept na vídeňské těsto na velikonoční bochánky se k nám dostal z Rakouska. Tam z tohoto těsta připravují chutné jemné bochánky.

Vídeňské těsto na tyto bochánky je třeba připravovat v teplé kuchyni. Tak se postarejte, aby tam nebyl průvan – jemné kynuté těsto ho nemá rádo.

Nejprve je třeba připravit těsto, které se musí nechat uležet alespoň 8 hodin. Je velmi šikovné připravit si ho večer, protože pak můžete péct bochánky hned od rána.

Vídeňské těsto na bochánky

Těsto je dobré nechat odležet od večera, ráno prohníst a péct bochánky. Nejdůležitější je vybrat kvalitní kvasnice. Z uvedeného množství získáte přibližně 6 bochánků o hmotnosti 500 gramů.

SUROVINY NA TĚSTO

  • 500 g cukru
  • 6 vajec
  • 300 g másla
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 500 ml mléka
  • 1,5 kg pšeničné mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
  • 150 g rozinek nebo kandovaného ovoce
  • rostlinný tuk na vymazání formiček

SUROVINY NA POLEVU

  • 1–2 vaječné bílky
  • 1 čajovou lžičku citrónové šťávy
  • 1 skleničku moučkového cukru

Postup přípravy najdete na druhé stránce…