Jak často dáváme konvici, abychom ohřáli vodu, a pak na to zapomeneme, protože začala oblíbená televizní show nebo se objevila nějaká naléhavá záležitost? Mezitím voda vychladne, a proto ji vaříme ve druhém kruhu. Ale víte, co se stane s vodou, když se znovu vaří?

Navzdory tomu, že se jedná o velmi důležité téma, je z nějakého důvodu na hodinách biologie nebo chemie ignorováno. Když voda vře, její složení se mění. A obvykle je to jen prospěšné, protože se z něj odpařují škodlivé těkavé sloučeniny. Proto je vařená voda považována za bezpečnou a pitnou.

Pokud však voda příliš dlouho vaří nebo se nevaří poprvé, změní se její chemické složení k horšímu. Tak místo toho odpařování, mnoho nebezpečné látky hromadí.

Mezi ně patří arsen, dusičnany a fluorid. I zpočátku prospěšné minerály mohou být škodlivé, pokud se hromadí ve velkém množství, například vápenaté soli, které mohou vést k ledvinovým kamenům.

Škodlivé účinky vody na lidské tělo při opětovném varu:

Pokračování na další straně