Zavařování potravin je jedním z nejobvyklejších a nejznámějších způsobů konzervace potravin a díky němu vydrží v nezměněném stavu celé roky. Zavařování už neodmyslitelně patří k letním měsícům, neboť dozrává úroda v našich zahradách a my si můžeme připravovat zásoby skvělých zavařenin. Od okurek, čalamád a sladkých plodů, až po marmelády, kečupy či domácí omáčky.

Perfektní trik, jak zavařit velké množství zavařenin najednou a bez námahy

Použijte myčku, tento trik šikovných hospodyněk vám ušetří práci, čas a najednou zavaříte větší množství sklenic.

Jak na to?

Naplněné, uzavřené sklenice (ideálně bez nálepek) vložíme do myčky.

Nastavíme program 70 stupňů Cezlia (1:30) bez použití čisticích prostředků.

Program necháme dojít, avšak myčku pak neotvíráme a sklenice necháme uvnitř myčky vychladnout. Když vychladnou, vyjmeme je a odložíme – ideální na tmavé místo.

Nemáte myčku? Vyzkoušejte zavařování v troubě, je to hračka!

Vyzkoušeli jste už zavařování v troubě? Já už jinak ani nezavárame a doporučuji to skutečně každému, dokonce jsem přesvědčila i tchyni.

Vyzkoušejte jednou a jinak už zavařovat nebudete!

Nepřezrálé třešně (nebo jiné ovoce) zbavené stopek, 1l vody, 30 dkg cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Třešně zbavíme stopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně umytých sklenic a mezitím si nachystáme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat.

Nálev: na 1l vody dáme 30dkg cukru a uvaříme.

Třešně zalijeme horkým nálevem a zavaříme.

Zavařování

Tip na zavařování: Vyzkoušejte tento nápad a ke klasickému zavařování se více nevrátíte, doporučuji každému!

Sklenice důkladně uzavřeme čistými a vysušenými víčky.

Troubu nastavíme na 250 ° C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3 cm. Na plech dáváme poháry a zavařujeme 5-8 minut na 250 ° C se zapnutým horkým vzduchem. Podle potřeby doléváme horkou vodu.

Všechny zavařené sklenice pak otočíme víčkem dolů a necháme odstát do dalšího dne.

Tip: Pokud budete takto zavařovat takto okurky, nelekněte se, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Postupně se samy „dokončí“ a po otevření budou úžasně křupavé.

Rada, se kterou vám nepokazí ani jeden pohár

Stalo se vám, že při zavařování vám víčko na sklenici chyceno. Máme perfektní trik, se kterým zavařeniny jednoduše zachráníte. Jediné, co budete potřebovat je papírová kuchyňská utěrka, pohár, který vám nechytil a žehličku. Kuchyňskou papírovou utěrku dejte na pohár a rozprostřete ji. Pak si zapněte žehličku a opatrně utěrku přežehlete. Stačí jen na chvíli zahřát a uvidíte sami. Pohár bude perfektně uzavřen.

Další rady zkušených hospodyně 

Dokonalé nakládané okurky

Když budete v létě zavařovat okurky, nezapomeňte do každé sklenice přidat 1 list amarantu (laskavce). Okurky budou křupavé, nezměknou a budou mít ještě lepší chuť. Naše babičky tento tip využívali pravidelně, protože tato rostlinka rostla téměř v každé zahradě a dokonce se pěstovala v blízkosti záhonu okurek. Nezapomeňte si na zavařovací sezónu tento tip uložit!

Pokračování na další straně