Výše uvedený stručný návod byl podrobněji vysvětlen odborníky v příspěvku. Podle jejich doporučení se vyplatí věnovat pozornost následujícímu.
- Týdně snězte maximálně 350-500 gramů vařeného/dušeného/pečeného červeného masa! (To zhruba odpovídá 500-700 gramům.)
- Uzeniny jezte jen občas a i to jen v malém množství!
- Jezte každý den alespoň 5 porcí zeleniny nebo ovoce!
- Alkohol pijte jen výjimečně a v minimálním množství!
- Zařaďte na talíř každý den celá zrna! Pro dostatek vlákniny mohou také udělat hodně.
- Dávejte pozor, aby se jídlo nepřipálilo nebo nepřevařilo! V takových případech v nich mohou vznikat karcinogenní látky.
Každému se čas od času stane, že nechá oběd nebo večeři v troubě, na sporáku, nebo dokonce v toustovači příliš dlouho, a proto se jídlo připálí. Mnoho lidí kvůli tomu vyhodí celou porci, jiní se zbaví jen více připálených, černých částí. Jsou však i tací, kteří si hlavu nelámou a jídlo snědí, i když je připálené, protože už mají velký hlad nebo chtějí jídlo jednoduše vyhodit. Tento poslední zvyk však může skrývat i rizika.