Postup:
Červenou řepu si nakrájejte na plátky o tloušťce asi 6 – 8 mm a pevně je naplňte do džbánu.
Do spodních vrstev řepy přidejte koření.
Potom přidejte vrstvu řepy a opět pepř, bobkový list a rozmačkaný česnek.
Další červenou řepu naplňte do uzavíratelné sklenice stejným způsobem.
Potom si připravte převařenou vodu, ve které rozmíchejte lžíci soli.
Tímto nálevem zalijte červenou řepu.
Foto:
pixabayNa nálev můžete použít také směs minerálky a soli.
Džbán pak zakryjte papírovou kuchyňskou utěrkou a zagumičkujte.
Uzavíratelnou sklenici uzavřete víčkem.
Červená řepa musí být natlačena ve sklenicích opravdu natěsno, aby ji nálev pak nevytlačil nahoru.
Nyní je třeba nechat sklenice odležet 7 dní při pokojové teplotě. Každý den je však třeba nálev promíchat.
Potom džbán vždy zakryjte novou papírovou utěrkou.
Po cca 4 dnech už bude zjevný proces fermentace a na vrchu bude vytvořena pěna – to je normální.
Foto:
Opět jen promíchejte a můžete vždy 1 lžíci odebrat a ochutnat.
Nádoby je však třeba vždy dobře uzavřít, protože pokud by přišly do kontaktu se vzduchem, vytvoří se plíseň.
Hotový nápoj přeceďte přes sítko a papírovou utěrku.
Potom šťávu přelijte do lahví, dobře uzavřete a užívejte denně pro podporu imunity.