Na potírání pánve teta vždy používala husí pírka, mně se to také osvědčilo – pírkem jen mázneme po povrchu pánve, bude rovnoměrně vymazaný a palačinky se nepřichytí.

Základem je těsto samozřejmě dobře promíchat – já používám obyčejnou metličku, ale pokud ji nemáte po ruce, hrudky se vám v těstě neudělají, pokud budete lít mléko do mouky a ne naopak – krásně se to rozmíchá a těsto bude bez hrudek. To je takový můj nouzový trik

ingredience:

  • 2 žloutky pokojové teploty
  • 500 ml mléka
  • špetku soli
  • Moučkový cukr podle chuti
  • 50 ml minerálky nebo i obyčejné vody
  • Hladkou mouku – vařečkou ji postupně vmícháme do tekuté směsi, mouku vždy přisypáváme přímo z balení
  • Trochu strouhané citronové kůry / případně pomerančové

postup:

Utřeme žloutky s mlékem, postupně přidáváme mouku za stálého míchání a nakonec i sůl a cukr.

Smícháme a vymícháme hladké těsto.

Necháme 20 minut odležet a můžeme smažit – pánev potřeme pírkem a z obou stran, tenoučké palačinky dozlatova.

Dobrou chuť!