Přestože je maso dovážené do České republiky kontrolováno, doporučuje se veškeré maso před konzumací důkladně tepelně upravit.
Nejčastějším zdrojem nákazy je nedostatečně tepelně upravená drůbež, krůtí maso a jiné drůbeží maso. Mezi další zdroje infekce patří nedovařená vejce, nepasterizované mléko, kontaminované syrové ovoce, zelenina a ořechy. Doporučuje se také mytí rukou po použití toalet, zejména veřejných toalet, kde se mnoho lidí převléká.
Riziko zvyšuje i cestování do zemí bez čisté pitné vody a odpovídajícího čištění odpadních vod. Salmonela, která způsobuje břišní tyfus, se častěji vyskytuje v rozvojových zemích.
Příznaky salmonelózy
Příznaky objevují 8 až 72 hodin po konzumaci kontaminovaných potravin nebo pití kontaminované vody. Podle internetových stránek CDC jsou příznaky velmi závažné a trvají až sedm dní. Akutní fáze zahrnuje horečku, zimnici, bolesti svalů, nevolnost, bolesti břicha se zvracením, křeče a silný průjem (někdy s krvavou stolicí).
Dehydratace postupuje velmi rychle a pozná se podle tmavé moči, sníženého vylučování moči, žízně a nedostatku energie. Nemoc je nebezpečná zejména pro slabé jedince, kojence, děti a starší osoby. Zejména děti rychle ztrácejí tekutiny a dehydratace může být život ohrožující.
Pokračování na další straně